Kallelse till distriktsårskonferens 22–23 februari 2025
Härmed kallas partiföreningar och medlemmar i Vänsterpartiet Göteborg till distriktsårskonferens. Distriktsårskonferensen hålls helgen den 22–23 februari 2025 på Blå Stället i Angered.
I denna kallelse finner du information om distriktsårskonferensen samt distriktsstyrelsens förslag på dag- och arbetsordning och verksamhetsplan.
Denna kallelse skickas till alla medlemmar i Vänsterpartiet Göteborg och går endast ut med e-post. De medlemmar som inte har en e-post registrerad i medlemsregistret får kallelsen i brevlådan. Papperskopior på alla handlingar kan fås vid behov. Övriga utskick i samband med distriktsårskonferensen går endast till valda ombud och ersättarna i varje partiförening.
Innehåll på sidan
- Vad är en distriktsårskonferens?
- Vilka har närvaro-, röst-, förslags- och yttranderätt?
- Val av ombud
- Nomineringar till distriktsårskonferensen
- Motionera till distriktsårskonferensen
- Viktiga datum inför distriktsårskonferensen
- Handlingar till distriktsårskonferensen
Vad är en distriktsårskonferens?
Distriktsårskonferens förkortas vanligen till DÅK och är partidistriktets högsta beslutande organ, det vill säga det möte som bestämmer hur distriktets ska ledas och vilka prioriteringar distriktet ska göra under året, både organisatoriska och politiska.
DÅK:en fastställer verksamhetsplanen samt väljer distriktsstyrelse (DS), distriktsordförande, valberedning, ombud till Vänsterpartiet i Västra Götalands representantskap (repskapet) samt revisorer. Dessutom behandlas olika verksamhetsberättelser och bokslut.
Vilka har närvaro-, röst-, förslags- och yttranderätt?
Alla medlemmar i distriktet har närvarorätt i mån av plats, det vill säga rätt att vara närvarande på konferensen, men det är bara ombud som har yttrande-, förslags- och rösträtt. Ombuden utses av partiföreningarna (se nedan).
Det innebär att alla får komma och lyssna på DÅK:en som åhörare, men för att få vara med och diskutera och fatta beslut måste du bli vald till ombud av din partiförening.
Åhörare är varmt välkomna. För att var åhörare behöver du anmäla dig i förväg för att vi ska veta hur många som kommer och om det finns plats. Vi kommer öppna upp för anmälan av åhörare den 1 februari.
Valda DÅK-ombud har yttrande-, förslags- och rösträtt på DÅK:en. Utöver ombuden har distriktsstyrelsens ledamöter, partistyrelseledamöter tillhörande distriktet, distriktets riksdagsledamöter, regionfullmäktigegruppens ledamöter, kommunfullmäktigegruppen samt av partistyrelsen utsedda representanter yttrande- och förslagsrätt i samtliga frågor. Distriktets funktionärer har yttranderätt i samtliga frågor.
Val av ombud
Partiföreningarna väljer ombud och ersättare till distriktsårskonferensen, oftast på ett särskilt möte eller i samband med föreningens årsmöte. Alla medlemmar förutom de som sitter i distriktsstyrelsen kan ställa upp och bli valda till ombud för sin partiförening. Om du vill ställa upp som ombud behöver du alltså bli vald av din partiförening. Kontakta din förenings valberedning för att meddela att du vill ställa upp. Ombud fördelas mellan partiföreningarna i proportion till medlemsantalet.
Ombudsfördelning distriktsårskonferens 2025
- Angered 3
- Backa 4
- Biskopsgården Torslanda 4
- Centrum 4
- Frölunda 16
- Guldheden-Krokslätt-Johanneberg 7
- Kommunalvänstern Väst 1
- Kortedala-Gamlestan-Bergsjön 10
- Kungsladugård 11
- Linné 10
- Lundby 11
- Stigberget-Majorna 11
- Örgryte-Härlanda 13
Nomineringar till distriktsårskonferensen
Alla medlemmar och medlemsmöten i partiföreningarna i distriktet kan nominera till de olika uppdragen som väljs på distriktsårskonferensen. Man har rätt att nominera ända fram tills konferensen börjar, men för att valberedningen och distriktsstyrelsen ska hinna bearbeta nomineringarna är ett förhandsnomineringsstopp satt till den 26 januari.
Distriktsårskonferensen utser:
- distriktsordförande
- ordinarie ledamöter och ersättare till distriktsstyrelsen
- valberedning
- revisorer
- ombud till Västra Götalands representantskap
Nomineringar för val av ny valberedning skickas till distriktsstyrelsen genom att fylla i den här enkäten. Om länken inte fungerar kan du kontakta [email protected] för att få hjälp.
Nomineringar för val av distriktsordförande, ordinarie och ersättare till distriktsstyrelsen, revisorer och ombud till Västra Götalands representantskap skickas till valberedningen genom att fylla i den här enkäten. Om länken inte fungerar kan du maila in din nominering på e-postadress: [email protected].
När du nominerar någon till ett uppdrag är det viktigt att du tillfrågar personen innan du nominerar så att du vet att personen vill bli nominerad till uppdraget.
Vi vill ha följande uppgifter till nomineringarna:
- Namn och partiförening på den som nomineras
- Vilket val nomineringen avser
- Kort motivering
- Vilket slag av nominering det är: från enskild medlem eller partiföreningens styrelse eller medlemsmöte
- Namn på den person eller partiförening som nominerar
Exempel på nominering
- Agaton Sax, Vänsterpartiet Byköping
- Nomineras till ordförande
- Agaton är en bra kamrat. Han har en stor förmåga att ta sig ur de mest knepiga situationer
- Nomineringen antagen av Vänsterpartiet Byköpings medlemsmöte 240115
- Vänsterpartiet Byköping
Internfeminism vid nomineringar
Enligt Vänsterpartiets stadgar §21 skall kvinnor vara representerade i valda organ och på förtroendeposter med minst 50 procent om inte synnerliga skäl förhindrar detta. I de fall där suppleanter (ersättare) förekommer ska såväl antalet ordinarie ledamöter som styrelsen som helhet bestå av minst 50 procent kvinnor. Detta förutsätter att medlemmar och partiföreningar som nominerar tar ett internfeministiskt ansvar.
Därför bör §21 uppfyllas redan under nomineringsprocessen. Var noga med att nominera minst 50 % kvinnor i val där det finns fler än en plats att tillsätta.
Motionera till distriktsårskonferensen
Vad är en motion?
En motion är ett förslag som man lämnar in skriftligt inför större möten som till exempel kongresser, årsmöten och distriktsårskonferenser. Man kan dels skriva motioner som handlar om att ändra, ta bort eller lägga till något på de textförslag som distriktsstyrelsen lägger, till exempel förslag till verksamhetsplan, dels skriva allmänna motioner som inte handlar om någon särskild text utan är ett förslag man kommer med.
Vem får motionera till DÅK:en?
Alla distriktets medlemmar och alla distriktets partiföreningar har rätt att skriva motioner. Man får skriva ensam eller tillsammans med andra medlemmar. Många partiföreningar anordnar motionskrivarmöten inför DÅK:en där man tillsammans hjälps åt att skriva och komma på motioner. Håll utkik efter om din förening anordnar ett sådant eller fråga din föreningsstyrelse om det kommer anordnas ett motionsskrivarmöte. Har du en bra idé till en motion men känner dig osäker på hur du ska skriva den, går det alltid bra att höra av dig till expeditionen. Där kan ombudsmännen hjälpa dig med att formulera din motion så att den blir korrekt skriven.
Hur är en motion uppbyggd?
En motion består i huvudsak av tre delar: En rubrik, en brödtext och ett eller flera yrkanden. I brödtexten motiverar man och argumenterar för sitt förslag och i yrkandedelen presenterar man konkret vad det är man föreslår. Yrkandedelen i en motion ska helst bestå av en eller flera att-satser (förslag). I slutet undertecknar man med sitt namn och partiförening.
Exempel på en motion på verksamhetsplanen
(Det vill säga en sådan motion som vill ändra i en föreslagen text.)
Andra bullar (och kakor)! (rubrik)
I av stycket i verksamhetsplanen som handlar om våra högtider verkar helt klart en viktig högtid fallit bort! Nämligen morotskakans dag 3/2. Jag tycker det är viktigt att vi som är ett parti som gillar mångfald firar en sådan dag som en motvikt till kanelbullens dag, som ju helt kommit att dominera de årliga sötebrödsdagarna. Dessutom ska man inte underskatta det klimatavtryck ett bakverk med långväga och transportkrävande kryddor som kanel och kardemumma har. Till skillnad från morotskakan med sin potentiellt närodlade morot. (brödtext)
Jag yrkar:
att vi i slutet av sista stycket sidan 6 i uppräkningen av högtidsdagar lägger till ”Morotskakans dag 3/2” (att-sats 1)
att följande mening läggs på sidan 10 rad 18 ”I år vill vi även särskilt uppmärksamma morotskakans dag.” (att-sats 2)
Karin Kaka, Bagarvänstern Väst
Exempel på allmän motion
(Det vill säga en motion som inte handlar om någon särskild text utan är ett förslag man kommer med.)
Ordning och reda gymnastik på fredag! (rubrik)
Folkhälsan är allas vårt ansvar och jag tycker det är hög tid att partidistriktet tar ett mer ordnat ansvar för oss medlemmar och vår allmänna kondition. (brödtext)
Jag yrkar:
att distriktsstyrelsen under verksamhetsåret startar upp en gymnastikverksamhet varje fredag med obligatorisk närvaro för alla medlemmar (att-sats 1)
att träningen baseras på Linggymnastiken och leds av någon av våra kommunalråd, regionråd eller riksdagsledamöter. (att-sats 2)
Susanne Lanefelt, Vänsterpartiet Bosön
Vad gör man efter man har skrivit motionen?
När du skrivit din motion använder du formuläret som finns tillgängligt via denna länk för att skicka in motionen. Skulle det av någon anledning vara så att länken inte fungerar går det bra att mejla [email protected] så får du hjälp.
Om motionen inte är oss tillhanda senast den 10 januari, vilket är datumet för motionsstopp, kommer motionen inte att behandlas av distriktsstyrelsen eller tas upp på distriktsårskonferensen.
Vad händer sedan?
Sedan kommer distriktsstyrelsen att svara på motionen och skicka ut alla motioner och motionssvar till de som har blivit valda till ombud. På distriktsårskonferensen kommer man kunna diskutera alla motioner och sedan besluta om dem.
Viktiga datum inför distriktsårskonferensen
22 november: Kallelse till DÅK:en och förslaget på verksamhetsplan medlemmarna tillhanda (denna kallelse)
10 januari: Motionsstopp
26 januari: Förhandsnomineringsstopp för de olika valen
27 januari: Sista dag för partiföreningarna att rapportera in sina ombud och ersättare
31 januari: Kallelse #2 till DÅK:en ombud och ersättare tillhanda innehåller motioner och motionssvar
14 februari: Kallelse #3 till DÅK:en, ombud och ersättare tillhanda innehåller berättelser + eventuellt annat
22–23 februari: Distriktsårskonferens
Kontakt
Har du några funderingar eller frågor kontakta gärna distriktsexpeditionen på e-post [email protected] eller telefon 031-85 67 60.
Handlingar till distriktsårskonferensen
Distriktsstyrelsens förslag till verksamhetsplan 2025
Distriktsstyrelsens förslag dag- och arbetsordning DÅK 2025