Läslovet: Öka ungas läsande
Allt färre unga i Göteborg läser visar den nya fritidsvaneundersökningen. Göteborgs Stad behöver arbeta för att fler barn ska lockas att läsa mer och oftare. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ har fått gehör för sitt initiativ i kommunstyrelsen att se över hur staden kan jobba för att öka andelen barn som läser regelbundet.
I resultatet av Fritidsvaneundersökningen 2021- Barn och ungas fritid, synliggörs tendensen att läsningen har minskat i årskurs 5. Andelen som aldrig läser har ökat från 5 procent år 2017 till 15 procent i årets resultat. Andelen som läser varje dag har däremot minskat och gått från 32 procent till 18 procent. Trots att jämförelsen inte kan göras helt problemfritt visar detta en bekymrande utveckling, som tyvärr stämmer överens med den trend som medierådets senaste studie också visar. Det leder till ökad ojämlikhet och stora brister i likvärdigheten stadsdelar och skolor emellan, vilket i sin tur får konsekvenser för alla barn och unga i Göteborg.
– Läsning är oerhört viktigt för våra barn i ett rättvist samhälle. Forskning visar att daglig läsning påverkar barnets skolmognad och skolresultat. Insatser för läslusten tidigt i ett barns liv ger stor effekt både för barnen själva här och nu, men också för hela samhället. Alla satsningar som främjar barns tidiga språkutveckling är väl gjorda investeringar. Det säger Karin Pleijel, kommunalråd i opposition för Miljöpartiet i Göteborg.
De tidiga insatser som görs i och med Göteborgs Stads arbete med ”Staden där vi läser för våra barn” är otroligt viktiga. Resultatet från undersökningen visar dock på att detta arbete inte är tillräckligt. Ytterligare arbete som riktar sig till barn i grundskoleålder bör därför inledas.
– Vi är positiva till att staden tittar på nya sätt att stärka barns läsförmåga, från professionen hör vi gång på gång att tidiga insatser i läsande gör en enorm skillnad över hela skolgången. För barnen är detta en rättvisefråga, vi förlitar oss idag alldeles för mycket på att intresset för läsande ska komma från föräldrarna. Det säger Jenny Broman, kommunalråd i opposition för Vänsterpartiet.
Beslutet innebär att staden utreder möjligheten för ytterligare satsningar för att öka andelen barn som läser regelbundet. Satsningar behöver riktas både till alla barn i förskole- och grundskoleålder och deras föräldrar.
– I Fritidsvaneundersökningen kan vi se hur pojkar och flickor har mer lika vanor i unga åldrar, men ju äldre de blir desto större blir könsskillnaderna, pojkarna halkar efter. Att verka för att främja läsandet i tidiga åldrar för alla kommer hjälpa många unga killar senare i livet. Det säger Stina Svensson, gruppledare för Feministiskt initiativ.
UNDERLAG:
Beslutet:
Se bifogad pdf-fil: Vårt förslag.
Hela Fritidsvaneundersökningen.
Medierådets studie: Minskat läsande i nästan alla åldrar.
Läslovet = höstlovet
PRESSKONTAKTER:
Nå Karin Pleijel (MP) för en kommentar på 0725 35 99 78, [email protected]
Nå Jenny Broman (V) för en kommentar på 0739 73 62 53, [email protected]
Nå Stina Svensson (Fi) för en kommentar på 0735 62 00 13, [email protected]
Pressekreterare:
Klas Eriksson (MP) 0707 61 10 14, [email protected]
Erik Järvelä (V), 076 72 32 973, [email protected]
Martin Jordö (Fi) 0707 20 60 01, [email protected]