Idag rockar vi sockorna för ett inkluderande Göteborg
Idag bär vi omaka sockor och fortsätter arbeta för ett Göteborg där alla får plats. Göteborg behöver bli en bättre stad för personer med normbrytande funktionalitet med anledning av Downs syndrom-dagen.
Personer med Downs syndrom har 3 uppsättningar av kromosom 21. Därför utnämnde FN den 21/3 till Downs syndrom-dagen. Dagen uppmärksammas i många länder och att ”rocka sockorna” innebär att ha på sig två olika strumpor som en symbol för att annorlunda är bra. Det är en enkel handling för att hylla olikheter och poängtera alla människors lika värde. Göteborg ska vara en inkluderande stad där alla kan delta på lika villkor oavsett funktionalitet. För att nå dit måste funktionsrätts- och tillgänglighetsperspektivet inkluderas i alla områden.
Personer med Downs syndrom har ofta en intellektuell funktionsnedsättning. De kan ha ett arbete på den ordinarie arbetsmarknaden eller delta på daglig verksamhet. Daglig verksamhet är en rättighet för personer med intellektuell funktionsnedsättning och innehållet varierar stort beroende på deltagarens behov. Det rödgröna styret har påbörjat ett arbete med att uppvärdera daglig verksamhet som sysselsättning. I samband med budgeten för 2024 har den ersättning som deltagare får höjts med 20 % och en utredning om hur daglig verksamhet ska utformas framöver har inletts. I den kompletteringsbudget som kommunfullmäktige tar beslut om idag finns även ett uppdrag om att utreda möjligheten till semesterersättning för deltagare som är lediga på sommaren.
Många personer som har intellektuella eller andra funktionsnedsättningar lever i ekonomisk utsatthet. För de med daglig verksamhet som sysselsättning är andelen som lever i fattigdom hög då de statliga ersättningarna är låga. Funktionsnedsättningen i sig kan också kosta pengar i form av utgifter för hälso- och sjukvård, hjälpmedel och höga hyror i bostäder med särskild service. Därför har det rödgröna styret också startat en utredning om hur den privatekonomiska situationen för personer med normbrytande funktionalitet kan förbättras.
Det är hinder i samhället som leder till exkludering, inte personers funktionalitet. Alla människor har lika värde och alla människor har kunskaper, förmågor och erfarenheter som är viktiga för samhället. Den som lever sitt liv med en normbrytande funktionalitet ska ha samma möjlighet till ett gott liv som alla andra. Därför bär vi idag omaka sockor och fortsätter arbeta för en stad där alla får plats.