Grith vill öppna dörren till kulturen
När Grith Fjeldmose blev vald till kommunalråd efter förra valet fick hon frågan om vilket område hon helst ville ansvara för. Svaret kom direkt: Kulturen förstås! Det var kanske självklart. Hon satt redan i kulturnämnden för Vänsterpartiet och hennes yrkesbakgrund som operasångerska har gett henne både kunskap om och engagemang för området.
När Grith Fjeldmose talar om kultur är det tydligt att hon dagligen får ägna sig åt det hon brinner för.
– Göteborg har ett exceptionellt utbud. Det är inte bara Liseberg och Paddan som lockar turister. Vi har fantastiska museer, ett underbart operahus, flera teaterscener och fria grupper. Turister är viktiga för kulturen, men för Grith och Vänsterpartiet är det barn och unga som är viktigast.
– Genom skolornas teaterombud har vi mycket att erbjuda. Med utjämningsbidraget till Göteborgs grundskoleelever kan ombuden arrangera föreställningar. Det är också viktigt för stadens fria grupper som genom skolteater får chans att driva sin verksamhet. Men trots att utbudet är brett och omfattande blir det allt färre klasser som går på skolteater.
Alla som vill ska få spela
Grith vill också lyfta fram Kulturskolan som tidigare låg under stadsdelsnämnderna. Det fungerade bra och de olika stadsdelarna samarbetade för att kunna erbjuda eleverna ännu mer. Efter omorganiseringen som genomfördes finns den nu under grundskolenämnden.
– Det är bra men risken finns att kampen om de allt mindre resurserna kan drabba Kulturskolan. Vi vill därför att den ska ha en egen budget. Vänsterpartiet vill också utöka instrumentförrådet så att fler elever får möjlighet att spela även om familjen saknar resurser att köpa instrument. Anslagen till Kulturskolan generellt behöver också öka.
– Jag tror att det är ungefär två års kö i dag och ett barn på kanske 8–9 år som måste vänta så länge på att få börja spela kan tappa lusten. Dessutom; man kan lära sig spela ett instrument även i högre åldrar, men ju äldre barnet är desto mer självkritiskt tenderar det att bli.
– Utan kultur kan vi inte få några demokratiska medborgare. Det är kanske den viktigaste anledningen till att vi ska satsa på de unga.
I budgeten för nästkommande period avsätter Vänsterpartiet 691 miljoner till kulturen. Det är 63 miljoner mer än vad det borgerliga styret vill lägga. Deras förslag innebär nedskärningar.
– Som jag sagt tidigare går det inte att hyvla ännu mer i verksamheterna. Kulturen är fortfarande ingen ost. Av de pengar som avsätts till kultur går tyvärr en alldeles för stor del till hyror. Vi borde låta verksamheterna ägna sig åt det som de är avsedda för – inte hyresförhandlingar.
Fria grupper och enskilda kulturarbetare kämpar hårt för att få ekonomin att gå ihop. Få har trygga, fasta anställningar. Pandemin har gjort situationen ännu tuffare. Det har funnits bidrag att söka och även Göteborgs stad avsatte extra pengar för att kunna erbjuda stöd. Många har sökt och fått hjälp men ännu fler som är berättigade har inget fått.
Stora satsningar
Att separera kostnaderna och låta verksamheterna arbeta kreativt är viktigt även för de större institutionerna. Där kan det vara avgörande att kunna satsa tillräckligt på verksamheten. Annars kan det få konsekvenser. Ett exempel är Konstmuseet.
Fullmäktige har beslutat om en om- och tillbyggnad och det är nödvändigt. Museet uppfyller inte internationella krav på till exempel inomhusklimat och säkerhet. En konsekvens har blivit att man ibland fått säga nej till att låna särskilt värdefulla och känsliga konstverk eftersom försäkringskostnaderna blivit oöverstigliga.
– Det är så klart allvarligt men än viktigare i sammanhanget är personalen. Ytor för konsthantering och magasinering är utspridda och små kontorsutrymmen innebär en bristfällig arbetsmiljö.
En annan kostsam satsning som gjorts i Göteborgs museivärld är Sjöfartsmuseet, där ett stort underjordiskt akvarium snart kan välkomna besökarna. Planen är också att det ska byggas en ny restaurang med ingång även utifrån när museet är stängt.
– Är det här vänsterpolitik egentligen? Att satsa pengar på en restaurang? Kanske inte, men om frågan lyder ”är vänsterpolitik att satsa mer på kulturen?” är svaret ”absolut”. Det har diskuterats ifall en del av de stora institutionerna kan drivas i annan regi.
– Regionen har varit intresserad av att ta över både Konstmuseet och Röhsska. På samma sätt som Botaniska och Natur- historiska blev regionala i samband med regionbildningen.
Verksamheten ska beslutas av personalen
Att brinna för sitt område som Vänsterpartiets kommunalråd med ansvar för kulturen gör, innebär inte att Grith försöker påverka det dagliga arbetet på kulturinstitutionerna. Tvärtom talar hon om att hon som politiker ska hålla armlängds avstånd till det praktiska genomförandet.
Finns det då inte en risk att du som politiker tappar kontakten med det du är med och beslutar om?
– Självklart ska jag ha insikt om vad som händer men själva verksamheterna ska beslutas av personalen. Vad gäller exempelvis museiverksamhet är det reglerat i museilagen att ingen annan än den anställda personalen får besluta om själva verksamheten.
Vinst för litteraturen
Kulturpolitik handlar såklart inte bara om utgifter och problem. Det mesta av det som händer inom kultursektorn är positivt och till både glädje och nytta för hela befolkningen. En av dessa positiva händelser har Grith kämpat för sedan länge och i början av november kom ett mycket glädjande besked från Unesco.
– Det är så roligt. Göteborg blir Sveriges första litteraturstad inom Unescos globala nätverk för kreativa städer. Det är ett enormt lyft för alla inblandade; biblioteken, bokmässan, alla mindre bokförlag vi har i stan, Författarcentrum Väst, universitetet och många fler.
Det har tagit flera år att få majoritet för beslutet att skicka ansökan till Unesco. Socialdemokraterna och Demokraterna röstade nej när förslaget lades fram. Men det blev ett positivt beslut i alla fall.
Bildning ska vara fri
Grith hoppas att utnämningen till litteraturstad ska stimulera fler att vilja satsa på kultur och annan bildning. Här kommer även studieförbunden och deras verksamheter in och nu tänds den där glöden i hennes ögon igen.
– Nu vill det borgerliga styret halvera antalet studietimmar för kultur, från 400 timmar till 200 timmar. Det är en ren besparing som kommer att förstöra mycket. Tyvärr handlar det inte bara om pengar, utan att de vill styra över studieförbundens verksamhet och det är allvarligt.
– Den fria bildningen är så viktig, det är en styrka att studieförbunden får bestämma själva. Folkbildningen är fri och ska så förbli.
Du sa tidigare: ”Utan kultur kan vi inte få några demokratiska medborgare”?
– Det stämmer. Kultur är grunden till ett rättvist och jämställt samhälle.
Allt hänger ihop
Det finns ytterligare en viktig aspekt av detta och vi kommer in på Griths andra ansvarsområde, klimat och miljö.
– Allt hänger ihop. Den omställning vi står inför och som vi måste genomföra kommer att påverka allas våra liv. Vi kommer att vara tvungna att minska vår konsumtion och för många kommer det att kännas som stora uppoffringar. Men för mig finns en lösning på det. Vi kan leva ett rikt kulturliv; gå på teater, museum och bio, konserter och utställningar. Vi kan njuta utan att konsumera.
Text: Anna H. Stoltz Foto: Eva S. Andersson