Studier som motstånd
Studier har alltid varit viktiga inom arbetarrörelsen. För att få veta mer om studiernas roll och former har Göteborgsvänstern träffat Lisa Ahlqvist som är studiesekreterare för Centrum för marxistiska samhällsstudier (CMS) Göteborg. Det blev ett samtal om folkbildningens rötter, om att förstå för att kunna förändra och om kunskapssökande som motstånd och frigörelse.
Som medlem i Vänsterpartiet upptäcker man snabbt att det pågår mycket studier, alltifrån introduktionsstudiecirklar i de lokala partiföreningarna till temaföreläsningar i lokalerna på Andra långgatan. Det är talande att när jag träffar Lisa Ahlqvist har hon precis avslutat förberedelserna inför den kommande helgens partiföreningsskola i ett av Vänsterpartiet Göteborgs granndistrikt, där hon tillfälligt vikarierar som ombudsman.
Lisa Ahlqvist har varit medlem i Vänsterpartiet Göteborg sedan 90-talet. Hon har huvudsakligen varit aktiv i sin lokala partiförening Kortedala-Gamlestaden-Bergsjön och var ordförande där i många år. Hon har även varit med i partiets programkommission och i distriktets studieutskott. Lisa är i grunden utbildad journalist men har den senaste tiden jobbat för Vänsterpartiet och för CMS. Lisa beskriver att hon själv har fått en fin skolning genom sitt långa engagemang i vänsterrörelsen.
Varför har vi så mycket studier inom vänstern?
– Studier har en bärande roll och är en del av allt vi gör, vi reflekterar över vår organisation och hur den ska utvecklas. Studierna har en uppgift att belysa den politiska utvecklingen, varför vi engagerar oss.
– Det har varit en diskussion sedan folkbildningens begynnelse i början på 1900-talet vilken koppling studier ska ha till partipolitik om man jämför med det fria kunskapssökandet. Inom socialdemokratin har det nog mer kommit att handla om självförverkligande medan studierna inom Vänsterpartiet mer har varit kopplade till politisk kamp och aktivism, förklarar Lisa.
Studier är ett verktyg
De studier som bedrivs i Vänsterpartiet och i många andra politiska rörelser är dels inriktade på organisatorisk skolning och dels på att få mer kunskaper om olika frågor. Lisa tar upp kvinnokampen som exempel. I samband med den allmänna rösträtten samlades kvinnor i medborgarskolor eftersom kvinnor hade intresse av att organisera sig. I dag ägnar vi oss inom partiet i samma anda åt internfeministisk skolning. Kvinnor har också varit drivande i bland annat fredsrörelsen och har då samlats för att studera de specifika frågorna.
Studier är också ett verktyg för att bemöta det faktum att vänstern inte kontrollerar medierna, genom interna studier kan vi informera oss utifrån vårt perspektiv.
– Hela arbetslivet, den offentliga debatten och kulturen i stort bygger på att arbetare förväntas vara tysta. Hela arbetarlitteraturen härstammar från traditionen att berätta om sina och kamraters villkor för att kunna förändra. Grejen med folkbildningen är att man äger sina egna former och kanaler. Man har byggt upp egna institutioner, egna förlag och tidningar som också har skolat människor, berättar Lisa.
Kunskapssökandet är det viktiga
Den folkbildningstradition som Lisa refererar till uppkom för drygt hundra år sedan inom folkrörelserna, som inkluderar nykterhetsrörelsen, frikyrkorörelsen och den socialistiska rörelsen. Till folkbildningen räknas idag studieförbund, folkhögskolor och andra studier som bedrivs utanför den traditionella skolvärlden.
Vad är kännetecknande för folkbildningen?
– I jämförelse med mer formell utbildning så är tanken att initiativet ska komma underifrån, att det ska finnas ett behov. För folket och genom folket. Det frigörande är det grundläggande. Att verksamheten bygger på frivillighet och att utbildningen också är fri, att det inte finns något tvång eller att man ska genomgå examinationer, utan det är kunskapssökandet som är det viktiga.
– Det bärande inom folkbildningstraditionen från början var föreläsningar, studiecirklar och att bygga egna bibliotek, berättar Lisa och konstaterar att planerna på bibliotek fortfarande kvarstår att förverkliga.
Centrum för marxistiska samhällsstudier
Vänsterpartiets studieverksamhet ingår i folkbildningstraditionen. En annan och kanske lite mindre känd organisation inom vänsterrörelsen som särskilt fokuserar på studier är CMS, där Lisa är studiesekreterare för lokalföreningen i Göteborg. CMS är en fristående stiftelse som grundades av Vänsterpartiet i slutet av 70-talet för att främja en bred vänsterdiskussion genom forskning och studier. Man behöver inte vara medlem i Vänsterpartiet för att vara aktiv i CMS men det finns fortfarande en tydlig koppling mellan organisationerna.
Vilken typ av studieverksamhet har CMS Göteborg?
– Bland annat har Kapitalet varit en långkörare som vi har haft under ganska många år. Nu läser vi Vad är marxism? av Alan Woods och Rob Sewell som handlar om marxismens beståndsdelar och källor. Lite blandat alltså men det har varit mycket klassiker, vilket handlar om att många vill få tillfälle att faktiskt läsa klassikerna.
CMS har också precis dragit igång ett samarbete med Kvarnby folkhögskola i Malmö.
– Det är en studiesamverkan mellan CMS, Kvarnby folkhögskola och Vänsterpartiet Göteborg med öppna terminskurser som allmänheten kan söka.
För oss med hjärtat till vänster kommer det även fortsättningsvis att finnas många tillfällen att tillsammans bilda oss under demokratiska och jämlika former, både i partiets regi och i andra sammanhang.
Text: Lisbet Buzleta Foto: Eva S. Andersson