Anställda i Göteborgs stad riskerar att förlora sina jobb
Alliansen vill slopa anställningstryggheten för att göra det enklare att säga upp personal i Göteborgs stad. Detta samtidigt som det råder stor personalbrist.
Alliansens vill utreda en avveckling av den särskilda anställningstryggheten. Förslaget kritiseras av bland annat Vänsterpartiet och de fackliga organisationerna.
Enligt kommunalrådet Jenny Broman (V) kommer en slopad anställningstrygghet att förvärra den redan tuffa situationen med stor personalbrist.
– Vi vill bevara anställningstryggheten som vi kommit överens om med de fackliga organisationerna. Vår personal ska inte behöva vara orolig för att bli arbetslösa, säger hon.
Den särskilda anställningstryggheten innebär i korthet att anställda inte ska sägas upp vid övertalighet utan erbjudas en annan tjänst inom organisationen. En överenskommelse med de fackliga organisationerna som är unik för Göteborg.
– Att vi har haft bättre villkor än kranskommuner har gjort att vi lyckats behålla erfaren och kompetent personal, men nu riskerar vi att bli av med dem, säger Broman.
Att anställningstryggheten medför kostnader lyfter Alliansen som ett argument för att avveckla avtalet.
– Vi håller inte med. Om vi inte har schyssta och konkurrenskraftiga villkor riskerar vi att stå utan personal, det hade varit kostsamt, säger Broman.
Vänsterpartiet vill att Göteborgs stad ska arbeta med att komma tillrätta med personalbristen ur flera perspektiv. Bland annat att validering av kompetens ska användas systematiskt för att tillgodose de framtida behoven av kompetenta medarbetare.
Uppdraget finns i Alliansens budget för 2019 på sida 75. Läs hela förslaget.
Presskontakter:
Alice Vernersson (pressekreterare för Vänsterpartiet) [email protected], 070-430 02 77