Arrangemang

5Forum – feministiskt och separatistiskt forum

Vill du ha socialism och fett med feminism? Är du dessutom kvinna och medlem i Vänsterpartiet? Då är 5forum för dig!

Vänsterpartiet i Göteborg bjuder in alla medlemmar som identifierar sig som kvinnor till ett nytt separatistiskt forum. Forumets träffar erbjuder kunskapshöjande och inspirerande föreläsningar om angelägna frågor, samt möjlighet att under trevliga former träffa andra kvinnor som är aktiva i Vänsterpartiet Göteborg.

Program

(OBS! Alla datum är inte satta och fler tillfällen kommer att läggas till löpande.)

29 /11: Det internationella systerskapet – med Malin Björk och Amelia Martinez Lobo

Kampen mot mäns våld mot kvinnor har ända sedan vi tog plats i Europaparlamentet varit centralt i Vänsterpartiets arbete. Vi har varit med och satt frågan om könsbaserat våld på Europas dagordning och tagit strid för den svenska sexköpslagen i en tid där när manliga parlamentariker vägrade behandla kvinnors rättigheter som en politisk fråga. Framgångarna har möjliggjorts av ett internationellt feministiskt samarbete, där vi tillsammans med andra progressiva partier har stått upp för kvinnors rättigheter.

Bland våra allierade finns spanska Podemos. I Spanien samlas feminister till enorma gatudemonstrationer och har lyckats försvara både aborträtt och sätta frågan om våld mot kvinnor på den politiska dagordningen. Vänsterpartiet Podemos är både en del av den kampen, men har också låtit sig inspireras av feministers mobilisering och motstånd.

Malin Björk, Europaparlamentariker, besöker 5Forum för att tala om den feministiska kampen i Europa, som sträcker sig över både lands- och partigränser. Med sig har hon Amelia Martinez Lobo från spanska Podemos. Tillsammans berättar de om gemensamma strategier och olika förutsättningar i kampen för kvinnors rättigheter.

12/1: Feministiska strategier, både i ord och handling – med Nooshi Dadgostar

Många kvinnor som är politiskt aktiva möts av extra motstånd i form av härskartekniker, såsom förminskande, objektifierande och i vissa fall rena sexuella trakasserier. Hur bemöter vi detta och vad finns det för strategier för att klara av att stå emot och fortsätta vara politiskt aktiv?

Nooshi Dadgostar har erfarenhet av politiskt arbete på flera nivåer och sitter idag i riksdagen. Hon är också instruktör i feministiskt självförsvar. Med utgångspunkt i egna erfarenheter kommer hon berätta om hur en praktiskt kan bemöta motstånd och stärka sig själv genom röst och kroppsspråk, men också mentalt. Vi kommer avsluta med några praktiska övningar.

Datum kommer: Mansfri festival och andra separatistiska forum – med Emma Knyckare

Efter återkommande rapportering om sexuella trakasserier och övergrepp på festivaler kom twitterinlägget ”Vad sägs om att vi har en asfet festival dit bara icke-män är välkomna tills alla män har lärt sig hur man beter sig?” Ett år senare fick Göteborg just det, en asfet festival för kvinnor och ickebinära för att markera mot problemen.

I februari 2019 kommer Emma Knyckare till 5Forum och berättar om arbetet med Statement festival och betydelsen av separatism.

OBS! Evenemangstillfälle läggs upp så snart datum är satt.

5/3: Vem hotar identitetspolitiken? – med Anjelica Hammersjö

Under de senaste åren har det varit mycket diskussioner om identitetspolitik. Det ses som ett liberalt hot mot socialismen och ett socialistiskt hot mot liberalismen. Det ses som borgerligt och radikalt, som splittrande och enande. Men vad menas med identitetspolitik och vem företräder den? Vilken roll spelar identitet och grupptillhörighet i kvinnorörelsen?

Tillsammans med vänsterpartisten och genusvetaren Anjelica Hammersjö diskuterar vi identitetspolitikens framväxt, vilka frågor och rörelser som kallas identitetspolitiska, kritik mot identitetspolitiken och om Vänsterpartiets (eventuella) koppling till den.

Datum kommer: Så segrade den irländska aborträttsrörelsen – med Ailbhe Smyth och Hanna Klang

Tidigare i år nåddes vi av nyheten att det konstitutionella förbudet mot abort på Irland röstats bort i en folkomröstning. Bakom segern låg ett hårt arbete av den irländska aborträttsrörelsen. Under decennier har de kämpat för kvinnors rättigheter och mot en av världens striktaste abortlagar. Under lika lång tid har irländska kvinnor varit berövade rätten till sina egna kroppar och tvingats till oönskade graviditeter, riskfyllda illegala ingrepp och kostsamma resor till andra länder för att utföra en abort.

Den irländska aktivisten Ailbhe Smyth gästar 5Forum för att tillsammans med vänsterpartisten Hanna Klang berätta om den irländska kvinnorörelsens arbete, om frågor som stått i fokus, krav som lyfts, arbetssätt och strategier.

OBS! Evenemangstillfälle läggs upp så snart datum är satt.

Datum kommer: Våga ta ställning! – med Rossana Dinamarca och Stina Velocette

Rossana Dinamarca har under 16 års tid tillhört politikens yttersta topp. Hon har varit framstående i utbildningsfrågor och en stark feministisk talesperson. Men hon har framförallt varit en av de som starkast och tydligast tagit ställning mot rasism i och utanför Sveriges riksdag.

Stina Velocette har arbetat med musik under snart 18 år. Vi har fått höra henne i banden Äkta kärlek och Serengeti, men nu har hon intagit scenen som soloartist. Hennes musik har många gånger präglats av politiska ställningstaganden då hon gjort låtar om allt från Göteborgskravallerna till låtar om systerskap och styrka.

I vår kommer Rossana och Stina till 5Forum för att prata om hur de har tagit ställning, brutit ny mark och intagit arenor som män tidigare dominerat. De berättar om hur de har fått kämpa men också hur de fått stöd och blivit backade av alla som vill att deras röster ska höras.

OBS! Evenemangstillfälle läggs upp så snart datum är satt.

Du hittar som vanligt evenemanget på vår Facebook!

Varmt välkommen till Göteborgs fetaste feministiska forum! 

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk