Nyheter

KONGRESS 2018: FÖRSTA DAGEN

Idag inleddes Vänsterpartiets kongress i Karlstad. Kongressen kommer att pågå hela helgen och avslutas först på söndag eftermiddag. Här kommer en sammanfattning av första dagen, genom en ombudsmans ögon.

Inför 250 kongressombud från hela landet, åhörare och media, öppnade partiordförande Jonas Sjöstedt kongressen 2018. Den här kongressen kommer framför allt att behandla valplattformen, det vill säga det dokument som kommer att ligga till grund för partiets arbete i valrörelsen.

 I sitt inledningstal pratade Jonas Sjöstedt om att partiet vill ha ”Ett Sverige för alla – inte bara de rikaste”, som också är den rubrik som partistyrelsen har föreslagit för valplattformen. Han höll ett tydligt tal som förstås röjde applåder i hela salen, inte minst när han konstaterade att ett riktigt vänsterparti aldrig skulle begränsa strejkrätten samt att sex timmars arbetsdag är framtiden och det är ett arbete som vi vill påbörja nu. 

När sedan redovisning av partistyrelsens verksamhetsberättelse och ekonomiska berättelse var avklarad inleddes behandlingen av motionerna på valplattformen. Diskussionerna har i skrivande stund pågått i några timmar och omröstning i första motionsblocket är igång. Göteborgsdelegationen har rivstartat och varit uppe i talarstolen flertalet gånger, och mer kommer det med all säkerhet att bli ännu senare ikväll när debatten om valplattformen fortsätter.

Ett starkt inslag under eftermiddagen var när kongressen fick besök av Fatemeh Khavari, talesperson för nätverket Ung i Sverige, som höll ett hälsningsanförande. Fatemeh pratade om Ung i Sveriges kamp för att stoppa utvisningar till Afghanistan och att vi måste sluta skicka ungdomar i döden. Det var omöjligt att inte bli berörd av hennes starka och raka tal, som fick stående ovationer. Efteråt gjorde jag en kort intervju med Fatemeh som kommer att publiceras på hemsidan inom kort.

I övrigt har vi ombudsmän ägnat stor del av dagen åt vår kongresstudio som finns på Facebook, där vi bl.a. har gjort våra första livesändningar och lagt ut korta presentationer av några av ombuden i Göteborgsdelegationen. Mer kommer förstås att läggas ut där under helgen, så gå in och häng med oss där! 

Följ kongresstudion här.

Jennie Wadén, Ombudsman Vänsterpartiet Göteborg

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk