Nytt Göteborgsnamn i utrikesutskottet
Solen skiner över Hisingen när Göteborgsvänstern knackar på hemma hos Yasmine Posio Nilsson ute i Länsmansgården. Yasmine är Hisingedottern som tar över Hans Lindes plats i riksdagen. Nu är det utrikespolitiska utskottet som gäller och hon är taggad på sitt nya uppdrag.
Yasmine är inte ny i politiken. Hon började redan 2006 med att vara ledamot i kommunfullmäktige som ersättare och efter valet 2014 blev hon ordinarie. Intresset för politiken har alltid funnits där men livets olika faser har påverkat hur hennes engagemang i Vänsterpartiet har sett ut. När barnen var små var det mest medlemsmöten och andra gånger har Yasmine varit aktivt på gator och torg, i valstugor och på föreläsningar.
— Sedan jag sa upp mig som lärare så blev det äntligen tid till engagemang igen, berättar Yasmine Posio Nilssin.
För fem år sedan slutade Yasmine som lärare då hon upplevde att det var svårt att stå upp för det arbete som lärarna förväntades utföra:
— Skolpolitiken kritiseras ofta och gärna, det med all rätt. Jag valde att sluta som lärare för att jag inte kunde stå för en skola som alltid utgår från det perfekta barnet. Livet pågår konstant och vi kan inte avkräva att ett barn ska vara perfekt hela tiden
Hon menar att skolpolitiken måste utgå ifrån forskning och ta elevernas perspektiv och istället för att forma skolan utifrån snabba lösningar. Det märks att det är en viktig fråga för henne. Hon talar om vikten av att vinsterna i skolan måste bort och ser också alternativ till betyg som en rimlig fråga så småningom.
— Men framför allt måste vi prata om klass och vem som egentligen får hjälp i vårt nuvarande system, säger Yasmine med eftertryck.
Att ta plats i riksdagen
Nu ska hon ta del i utrikespolitiska utskottet och har ägnat sommaren åt att läsa böcker, se på dokumentärer och läsa gamla interpellationer för att komma i fas med sin roll. Yasmine säger att hon känner sig glad och tacksam över förtroendet att få ta en plats i riksdagen. Hon återkommer till sin klassbakgrund och hur det ibland känns svårt att förstå att hon tagit plats i maktens korridorer.
— Ibland kan jag känna att jag fejkar, att någon ska komma på mig och att jag inte alls passar in. Precis som jag tror att många från arbetarklassen känner när det befinner sig i för ”möblerade rum”, skrattar hon.
Ett år kvar till valet
Det finns många frågor som engagerar Yasmine, det hörs i rösten och det märks på hennes kroppsspråk under hela intervjun. Vi återkommer gång på gång till hur vi ska få med oss de boende i Biskopsgården och Länsmansgården, där Yasmine bor.
— Vi måste absolut bli bättre på att organisera arbetarklassen men också alla de som inte haft en chans att ens bli en del av arbetarklassen, som står helt utan jobb. Nu är det ett år kvar till valet och det finns så många som skulle behöva vår politik, vi behöver bara se till att fler få ta del av den.
Det tänds en gnista hos Yasmine när vi talar om att organisera från rötterna. Hon tar ett nummer av ETC för att försöka hitta en artikel med en siffra hon söker efter i minnet. Det var Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, ägare till fraktimperiet Maersk, som fick in 946 miljoner i lön och kapitalinkomst förra året, vilket är lika mycket som alla hamnarbetare tjänade tillsammans.
— Det är ju det här jag menar, säger en uppeldad Yasmin, att det handlar i grund och botten om alla människors lika värde. Vårt samhälle kan inte fungera om någon chef ska tjäna så många arbetarlöner på ett år samtidigt som andra står utan jobb. Det är bara fel. Utifrån vårt utrikespolitiska ansvar måste vi tänka på människors värde oavsett var i världen vi befinner oss. Rätten för arbetare att organisera sig borde vara en grundläggande demokratisk rätt världen över.
Socialismen är grunden i den politiska övertygelsen
— Jag brinner för många saker och för mig handlar Vänsterpartiets politik om rättvisa.
Yasmine berättar att hon är en person som arbetar med det som sätts i hennes händer vilket hon ser som en fördel i riksdagsarbetet. Det är de stora frågorna som engagerar och en grund tro på en socialistisk idé.
— Allt jag gör, gör jag med syfte att samhället ska bli mer jämställt, jämlikt och i samklang med miljön. Äh, vad klyschigt det lät, skrattar Yasmin. Men det är ju faktiskt så!
Text: Mia Sundkvist
Foto: Jonathan Kallus
Ur: Göteborgsvänstern nr 3 2017