Nyheter

Kommunala hyresrätter kan säljas ut till skandalomsusat bolag.

289 hyreslägenheter befaras säljas ut i Rannebergen till det skandalomsusade fastighetsbolaget Victoria Park. Enligt ETC Göteborg är detaljerna kring affären hemliga och under hela processen har det varit locket på. 


Idag rapporterade ETC Göteborg om att Göteborgs kommun efter förhandlingar kommer sälja ut 289 lägenheter i Rannebergen till Fastighetsbolaget Victoria Park. Stämmer det är det ett svek mot hyresgästerna som bor där idag. Att kommunen vill byta lägenheterna mot mark i Lövgärdet för att där bygga lägenheter är inte en ursäkt, hyresgästerna i de kommunala lägenheterna ska inte behöva känna att de är en bricka på den privata bostadsmarknaden.

Victoria Park är kända för att köpa bostäder i segregerade områden och har i flera fall blivit kritiserade för sitt hanterande av fastigheterna. Kritiken består bland annat av att de försummar fastighetsskötsel å ena sidan och å andra sidan gör så dyra renoveringar att det stänger ut en stor del av de bostadssökande. Liknande har sedan tidigare skett i bland annat Lövgärdet, Rosengård i Malmö, Borås och Nyköping.

Vänsterpartiet är konsekvent emot utförsäljning av allmännyttan.

— Att sälja ut allmännyttans lägenheter är helt fel väg att gå. Det leder till trångboddhet, hemlöshet och segregation, säger Adriana Aires ordförande för Vänsterpartiet Göteborg.

I spåren av utförsäljningen av allmännyttan har vi sett en ökad segregation i Göteborg. Dyra lägenheter stänger ute de som inte har råd och bostadsområden som inte tas om hand av den privata fastighetsägaren skapar en miljö ingen vill bo i.

I Vänsterns Göteborg är allmännyttan en viktig del av en socialt hållbar stad. Vänsterpartiet Göteborg vill inte se att hyresgästerna som idag bor i våra kommunala bolag ska behöva uppleva den otrygghet det innebär att bli en bricka på den fria marknaden.

 

Foto: Elin Segerlind

Victoria Park, följt av skandaler
Men det är långt ifrån det enda exemplet på Victoria Parks brister som hyresvärd. I Borås beslutade de att hyresgäster som var arbetslösa inte skulle få hyra utav deras lägenheterna i området Hässleholmen. I sina fastigheter i Angered låter bolaget de boende arbeta som husvärdar för en ersättning om 7:50 kr i timmen och i Linköping vittnar boende om en bostadsmiljö som är så låg att det inte längre känns tryggt att bo kvar. 

— Att ha en bostad ska inte vara ett lotteri. När du väl fått en lägenhet ska du inte behöva vara orolig över att inte kunna bo kvar. En bostad är en rättighet, säger Adriana Aires.

Victoria Park vill tjäna pengar på att lyxrenovera miljonprogram och är inte intresserade av att göra vad som är bäst för hyresgästerna.  De är ökända för sin marknadsstrategi. Vänsterpartiet Göteborg arbetar för att stärka allmännyttan och för en bostadsmarknad där alla har råd med och möjlighet till ett eget boende.


Presskontakt: Elin Segerlind 0709-199973 

Vänsterpartiet Göteborg
[email protected]

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk