Solidariskt att dela på jobben

Åtta timmars arbetsdag är ingen naturlag. Sextimmarsdagen är den nästa stora välfärdsreformen, skriver Eva Olofsson (V) och Jan Alexandersson (V).


Sextimmarsdagen är på gång att slå igenom som en stor välfärdsreform. Det viktigaste skälet är att kortare arbetstid skulle leda till att människors hälsa blir bättre. Mer tid för vila och mer tid för familj och vänner och högre effektivitet på jobbet. Det är ett solidariskt sätt att fördela samhällets produktivitetsökning så att fördelarna kommer alla till del. Det är att dela på jobben och sänka arbetslösheten. Åtta timmars arbetsdag är ingen naturlag. Vi har sänkt arbetstidsnormen tidigare genom historien och det är hög tid att göra det igen.

Framgångsrika exempel

Vi har framgångsrika försök med sextimmarsdag vid Svartedalens äldreboende i Göteborg och på ortopedkliniken vid Mölndals sjukhus. Inte minst Svartedalen har rönt stort medialt intresse, inom och utom Sverige, för sin arbetslivsinnovation. Det finns också arbetsplatser som under lång tid haft sex timmar som norm för heltid. Ibland är det företagsekonomiskt lönsamt, ibland är det samhällsekonomin som får de största fördelarna.

I förhandlingarna med regeringen om statens budget föreslår Vänsterpartiet pengar till var och en av landets kommuner, landsting och regioner för treåriga försök med sextimmarsdag på någon arbetsplats. Vi vet ännu inte om regeringspartierna kommer att anamma det förslaget.

I Västra Götaland har vi i en motion föreslagit försök med sextimmarsdag inom kök, lokalvård eller tvätt. Arbetsplatser med tuff arbetsmiljö och höga sjuktal. Den blågröna ledningen, liksom Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, är helt ointresserade av frågan och kommer att avslå vår motion.

Kaxiga

Västra Götalandsregionen har kaxigt stuckit ut hakan och vill bli ”Sveriges bästa offentliga arbetsgivare”. Ändå är de helt ointresserade av den arbetstidsreform som diskuteras på arbetsplatser och över köksbord. De ser inte att det är en del i att innovativt utveckla arbetslivet. De ser inte det positiva i att vara en föregångare i nästa stora välfärdsreform. De ser inte att Västra Götalandsregionen som Sveriges största arbetsgivare med 54 000 anställda är en samhällsaktör som borde gå i täten för ett bättre arbetsliv och ett bättre samhälle.

Vi i Vänsterpartiet i Västra Götaland kommer att hoppa på det tåg som går mot ett bättre arbetsliv, bättre hälsa och en annan fördelning av produktivitetsvinster genom kortare arbetstid. Det är synd att alla andra partier i Västra Götaland väljer att stanna kvar på perrongen.

Eva Olofsson 
(Vänsterpartiet Linne och Regionråd i Västra Götaland)
Jan Alexandersson 
(Vänsterpartiet och regionrådsersättare)

(Först publicerad i GP 17 maj 2017 https://www.gp.se/nyheter/debatt/solidariskt-att-dela-p%C3%A5-jobben-1.4286343 )

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk