Nyheter

MP, V och F! uppmanar fler att trycka på S om ensamkommande

Pressmeddelande

MP, V och F! uppmanar fler att trycka på S om ensamkommande

Socialdemokraterna fortsätter att vägra ta ansvar för ensamkommande. Därför uppmanar MP, V och F! i Göteborg nu fackförbund, S-kvinnor, Socialdemokrater för tro och solidaritet och andra parter att trycka på Socialdemokraterna i Göteborg för en mer human hantering av ensamkommande.

– Vi kan inte förstå hur S står ut, säger MP, V och Fi samfällt. 

Kampen för de ensamkommande har fortsatt hela

Daniel Bernmar (V), Stina Svensson (F!) och Ulf Kamne (MP)

våren. Feministiskt initiativ, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har lagt ett konkret förslag om hur Göteborg skulle kunna ta hand om de ensamkommande ungdomarna på ett humant sätt. Men utan resultat.

– Det handlar om en grupp barn och unga som redan förlorat så mycket som nu inte får den hjälp de behöver. Det kan vi inte ställa upp på, säger Stina Svensson, gruppledare för Feministiskt initiativ Göteborg.

Sedan kommunerna inte längre får statlig ersättning för de barn som fyller eller skrivs upp till 18 år under sitt asylärende har många individer blivit av med all form av trygghet. Det handlar om ungdomar som blir av med rätten till skolgång, gode man och familjehem. Många stannar kvar i Göteborg och hamnar på gatan eller driver runt i Nordstan, där de löper stor risk att hamna i kriminella sammanhang eller komma i kontakt med droger och prostitution.

– Det är orimligt att inte göra vad vi kan för en redan utsatta ungdomar. Vi anser att vi måste ta hand om dem på ett värdigt sätt, de bor i Göteborg och går i våra skolor. Vi kan inte låta dem ryckas upp av godtyckliga skäl, säger Ulf Kamne (MP), kommunalråd.

Även om kommunerna inte längre får statlig ersättning för dessa barn, har Göteborgs stad ändå möjlighet att ta ansvar för att de ska få gå klart gymnasiet. Det är en möjlighet MP, V och F! vill ta vara på.

– De ensamkommande barnen hamnar i kläm. Göteborgs stad måste ta ansvar. Vi hoppas att socialdemokraternas samarbetspartners och andra kan hjälpa till att trycka på dem, säger Daniel Bernmar (V), kommunalråd.


Presskontakter:
Helena Munther (Pressekreterare Miljöpartiet) 072-209 01 43  [email protected]

Alice Vernersson (Pressekreterare Vänsterpartiet) 070-430 02 77 [email protected]

Maria Hellbjörn (Pressekreterare Feministiskt initiativ) 070-682 33 73 [email protected]

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk