Nyheter

Därför lämnar Vänsterpartiet ”Samling för demokrati”

Vänsterpartiet välkomnar demokratiska och antirasistiska partier och organisationer till en ljusmanifestation på FN:s minnesdag för förintelsens offer. Anledningen är att återskapa legitimiteten för minnesdagen för förintelsens offer.

Vänsterpartiet Göteborgs ordförande Adriana Aires anser att det handlar om att återskapa trovärdigheten.

Adriana Aires, Vänsterpartiet Göteborgs ordförande.

– Det kan vi bara göra tillsammans med partier och organisationer som står upp för människors lika värde och står upp mot främlingsfientlighet.

FN har deklarerat 27 januari till internationell minnesdag för förintelsens offer. Vänsterpartiet har sedan början av 2000-talet varit med och bjudit in till ”Samling för demokrati och mänskliga rättigheter, mot nazism och politiskt våld” i Göteborg.  Det är en viktig dag i Göteborg och världen som uppmärksammar förintelsens offer och lyfter fram engagemanget hos alla som arbetar för att bekämpa intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism.

När Sverigedemokraterna valdes in i riksdagen bjöds de in till att delta i arrangemanget. har Vänsterpartiet var och är mycket skeptiska till att ett rasistiskt parti bjuds in till en samling mot nazism och rasism och för demokrati.

– Vi har länge haft delade känslor till Samling för demokrati. Minnesdagen är viktig att uppmärksamma, men inte på vilket sätt som helst. För oss är det viktigt att det är demokratiska krafter som står upp mot främlingsfientlighet som är arrangörer, säger Adriana Aires.

Istället vill Vänsterpartiet uppmärksamma dagen med en ljusmanifestation, dit alla demokratiska partier i Göteborgs kommunfullmäktige och andra demokratiska organisationer har bjudits in som medarrangörer.

Ljusmanifestationen hålls på Järntorget kl. 18 den 27 januari. Barnläkaren Henry Ascher, son till judiska flyktingar från Förintelsen, kommer tala.

Kontaktuppgifter

Arne Hellmark, pressekreterare Vänsterpartiet Göteborg

Telefon: 070 919 99 73

Facebook-event för manifestationen 

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk