Nyheter

Vänsterpartiet Frölunda fångar upp ordet på gatan

Ett reportage från vår tidning Göteborgsvänstern. 


De har djup förankring i sin stadsdel, gör de boendes röster hörda och har ett gött tjôt under sina aktiviter. Har Frölunda hittat ett framgångsrecept för bra organisering?

Det har hunnit bli mörkt när jag korsar Axel Dahlströms torg på väg mot Axelhuset för att träffa ordföranden i Frölundas partiförening: Jennie Wadén. Det börjar regna och jag, liksom alla andra på torget, skyndar på våra steg. Jag blir insläppt av en leende Jennie och det är större ruljans än jag förväntat mig på folk i lokalen. Kvällens medlemsmöte ska vigas åt bostadspolitik men vi ska mest prata om gött tjôt och aktivism.

–  Vi är ganska aktiva här ute. Det är gott om gamla göteborgare men bland de yngre är nog de flesta inflyttade. Det har kommit in en hel del nya medlemmar det senaste som vi såklart vill aktivera på bästa sätt, säger Jennie Wadén när hon ska beskriva Frölundagänget.

Vänsterpartiet Frölunda betonar vikten av att vara ute i sitt kvarter och möta människor. Här har de precis sprungit i trappor och delat ut flygblad.

Partiföreningen hade strax under 200 medlemmar vid senaste kollen och föreningen har en lång historia av aktivism. För att engagera fler försöker föreningen att göra olika saker som tilltalar många och då blir det allt från flygbladsutdelning på gator och torg till studiecirklar och annan bildning. Många bra aktiviteter helt enkelt.

 

Stefan Green som är medlem i partiet och i Frölundas partiförening sedan början på 80-talet, håller med:

–  Jo, vi har alltid gjort mycket bra i Frölunda. Jag minns att vi till och med haft en deklarationsbyrå.

Jennie Wadén pratar om vikten av att ha det fint tillsammans och att det är viktigt att känna sig delaktig. Ett telefonsamtal till en ny medlem är en liten ansträngning men får personen att känna sig välkommen och som en viktig del i gruppen.

Fler medlemmar anländer och Jennie går och öppnar dörren åt ett nytt sällskap som ska vara med på kvällens möte. In kommer Eva-Lisa Andersson som är nygammal medlem i Frölunda och med i kväll för första gången på länge. Hon hälsar på oss alla och skiner upp när hon ser Stefan. Det var ett gott återseende: ”Det måste varit tio år sedan vi sågs sist!”, utbrister hon.

Driver kampanj för att oro spreds 

Föreningen har som vana att dela ut flygblad på Frölunda torg varannan vecka. Förutom den stadsövergripande kampanjen ”Rätt till jobb – Rätt på jobbet”, drog Frölunda igång en parallell kampanj efter att ha pratat med de boende i stadsdelen. Människor var oroliga för den ökade rasismen och Sverigedemokraternas normaliseringståg som tuffar vidare. Framför allt var det unga människor med invandrarbakgrund som berättade att de känner sig rädda och då måste vi ju göra något, säger Jennie och låter bestämd.

”Försvara vårt land! Mot Sverigedemokrater och andra rasister!” lyder slagorden på flygbladen som delats ut i många av Frölundas trappuppgångar. Tre gånger har de varit ute hittills och fler lär det bli. 

Vi pratar också om vikten av att få till ett gott tjôt när vi i partiet gör saker tillsammans, att vi lär känna varandra. Det är viktigt att peppa varandra så att en orkar med kampen.

–  Senast fick jag med syrran ut och hon är inte ens med i partiet men kände sig väldigt peppad. Det är en allvarlig kampanj och den känns otroligt viktig att driva. Att fånga upp orden på gatan och göra de boendes röster hörda är grunden i arbetet som partiföreningen gör. Vi pratar också om vikten av att få till ett gott tjôt när vi i partiet gör saker tillsammans, att vi lär känna varandra. Det är viktigt att peppa varandra så att en orkar med kampen, säger Jennie Wadén.

Daniel Carlenfors, som både är medlem i partiföreningen och en av föredragande på kvällens möte, får frågan om vad som är på gång i partiföreningen. ”Revolution!” blir det rappa svaret som följs av ett skratt, men sedan byter han riktning:

–  Vi jobbar mycket med medlemsvård. Vi har ju nyligen börjat med könsseparata träffar och det kräver ju sitt och så fortsätter vi göra det vi kan och gör det bättre.

Timmen är slagen och mötet ska flytta in i lokalen och strax dra igång. Men nyckeln passar inte i låset och till tonerna av gammeldansen från lokalen bredvid, sätts det upp ett temporärt mötesbord ute i foajén.

Även om det inte blev som det var tänkt så blev det bra ändå. Kanelgifflarna sprids över bordet och mötet sätts igång. En gång i månaden arrangeras medlemsmöte med ett tema, liksom kvällens om bostadspolitik. Det talades om de byggen som planeras i stadsdelen.

–  Tyvärr är det mestadels skrytbyggen med höga hyror berättar Amanda Kappelmark, som sitter med i Familjebostäders styrelse.

Christian Larsson är ordförande i Boplats Göteborg och lokal aktivist i Frölunda.

Christian Larsson är ordförande i kommunens Boplats och beskrev det orättvisa godtycket i lägenhetsfördelningen i Göteborg. Sist men inte minst talade man om ”renovräkning”. Daniel Carlenfors förklarade hur hyresvärdar renoverar lägenhetsbestånd för att drastiskt höja hyran vilket i sin tur leder till att många inte har råd att bo kvar.

När temat är avverkat lämnar jag medlemmarna och ger mig ut i regnet igen. Jag lämnar Frölundas partiförening och känner mig inspirerad av all aktivitet som pågår och är glad över att ha fått en inblick i hur goa partimedlemmar bygger en go partiförening.

Text Mia Sundqvist Foto Jonathan Kallus 

 

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk