Nyheter

Daniel Bernmar (V): Demokrati på jobbet är drivkraften

– Det handlar om att omfördela makten

Vänsterpartiets kommunalråd i Göteborg, Daniel Bernmar, ser med oro på utvecklingen där allt fler mår dåligt på jobbet, men ser också lösningar för ett bättre arbetsliv.
– Vi måste prata mer om hur människor har det ­på jobbet. Jag har den fasta tron att om människor trivs på sitt jobb och dessutom kan vara med och påverka sin arbetssituation så blir det bra för alla. Göteborgs Stad är en av landets störtsa arbetsgivare med sina cirka 50 000 anställda och har därför ett enormt ansvar för vilket håll arbetsrätten utvecklas, säger Daniel Bernmar, Vänsterpartiets kommunalråd i Göteborg. om människor trivs på sitt jobb och dessutom kan vara med och påverka sin arbetssituation så blir det bra för alla.

Allt fler mår dåligt på jobbet

Daniel Bernmar har suttit två och ett halvt år som kommunal­råd för Vänsterpartiet i Göteborg. Han beskrivs ofta som en person med hjärtat i och med ansvar för äldre­omsorgen och i samtalet återkommer han till att vi måste göra mer för de arbetare/anställda som har det tuffast och hörs minst: hemtjänstpersonal, vårdpersonal i stort och förskoleanställda. Till stor del kvinnor.

– Borgarnas införande av arbetslinjen har drabbats av en baksmälla. Allt fler sjukskrivs och fler mår dåligt på jobbet. Kostnaden blir hög, både för den sjukskrivne och för kommunen. Här har vi ett ansvar och detta är en fråga som vi måste lösa, säger Daniel Bernmar.

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tar kampen mot otryggheten

En trygg anställning handlar om möjlighet till semester. En möjlighet att planera en kväll med sin familj, att slippa ­mobilisera alla i ens närhet för att eventuellt behöva en barnvakt en kväll. Eller precis nu. Att slippa behöva oroa sig för att pengarna inte ska räcka och inte veta om hyran kommer kunna betalas nästa månad och om barnet kan få nya stövlar till hösten.
Prekariatet kallas den grupp arbetare som varken har schema eller några rättigheter på jobbet. Alla de som arbetar på bemanning, inringning och som när som helst måste vara redo att kasta sig i väg på ett arbetspass. Ofta handlar det om unga eller lågutbildade.
 
– För att Göteborgs Stad ska vara en bra arbetsplats måste vi kunna erbjuda bra villkor. Framför allt ska fast heltidsanställning ska vara norm. Vi har satt ett visionärt mål om att endast fem procent av stadens anställda ska vara osäkert anställda och det tycker jag är viktigt. Vi är inte där än men ­­­vi är på god väg.

Vill stärka personalens makt på jobbet

För Daniel Bernmar finns det två viktiga vägar till ett bra arbetsliv:
– Det handlar om att omfördela makten på arbetsplatsen och att stärka det vardagliga arbetsmiljöarbetet. Det kanske ­låter enkelt, men politikernas ansvar är att lyssna på de som inte hörs, göra insatser där sjuktalen är högst och villkoren sämst. Ett konkret försök som Vänsterpartiet har drivit igenom är att 100 anställda i hemtjänsten ska få träna på arbetstid, eftersom sjuktalet är högst just inom hemtjänsten. För att hinna med ­resten av livet på fritiden så används arbetstiden för att ­kroppen ska må bättre och detta kommer förhoppningsvis leda till sjuktalen sjunker.

Demokrati på jobbet är drivkraften

När Daniel Bernmar talar om visioner så beskriver han ett arbetsliv där arbetstagarna är de som sköter ruljangsen på arbetsplatsen.
– Jag tror att vi ibland har svårt att tänka att det kan vara möjligt, att de som arbetar är de som tar besluten. Det ­kanske inte kommer hända denna vecka men jag bär med mig det som en drivkraft mot hur ett gott arbetsliv kan se ut.
 
Text Mia Sundqvist Foto Jonathan Kallus
 
Intervjun med Daniel Bernmar publicerades ursprungligen i Vänsterpartiet Göteborgs medlemstidning Göteborgsvänstern.
 
Tisdagen den 8 november kl. 18 bjuder vi in till en föreläsning om demokrati på arbetsplatsen och stärkt arbetsrätt. Föreläsare är Lisa Rasmussen, politisk sekreterare för Vänsterpartiet och tidigare facklig-politisk sekreterare för partiet. Platsen är Andra Långgatan 20. Här hittar du Facebook-eventet för föreläsningen! 

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk