Nyheter

Intervju med Malin Björk om TTIP

På måndag den 16 maj kommer Vänsterpartiets Europaparlamentariker Malin Björk till Göteborg för att föreläsa om handelsavtalet TTIP. Vi tog ett snack med Malin om vad hon ska prata om och varför det är viktigt att engagera sig mot TTIP.

Hallå där Malin Björk och varmt välkommen till Göteborg den 16 maj! Vad kommer du prata om? 

– Jag kommer att prata om det handelsavtal som förkortas TTIP, och nu förhandlas mellan EU och USA. Det är jätteviktigt att förstå vad detta avtal verkligen handlar om. Och att engagera många människor fler i arbetet mot TTIP.

Varför är TTIP en viktig fråga?

– TTIP handlar egentligen inte om sänkta tullar och sånt. Det viktigaste handlar om demokratin. I avtalsförslaget vill EU och USA:s förhandlare införa ett investeringsskydd för företagen. Konsekvensen av det blir att företagen skulle kunna stämma stater som ändrar sina lagar så att företagen vinster blir mindre än planerat. Det kan exempelvis handla om förstärkta miljö- eller arbetsrättsregler, eller beslut om att man inte längre ska kunna göra vinster i välfärden.

– Alltså en folkligt vald regering som genomför den politik som den gått till val på, skulle enligt TTIP:s regler kunna stämmas i en oberoende internationell domstol på många miljarder kronor i böter för att ny lagstiftning minskade de utländska företagenss vinster. Det är både odemokratiskt och vansinnigt. Det finns många fler problem med TTIP som jag också ska berätta om på mötet.

Hur kan man göra för att engagera sig och lära sig mer?

– Börja med att komma till mötet, där kan alla också ställa sina egna frågor efteråt. Det finns också mycket att läsa om TTIP i både skrifter och på nätet. Det är jätteviktigt att vi i Sverige bygger upp ett brett folkligt motstånd mot TTIP. I flera andra länder i EU är TTIP-motståndet betydligt starkare. Och kom ihåg att genom demonstrationer och protester kan man stoppa vansinniga handelsavtal. Det har vi lyckats med tidigare. Och det ska vi göra igen, säger Malin.

Föreläsning av Malin Björk – TTIP: ett hot mot demokratin, miljön och arbetsrätten! 

 

Backa Folkets hus, Granåsgatan 2
Måndag 16 maj
Insläpp från 18:30, föreläsningen börjar kl. 19:00. Först till kvarn gäller, vi räknar med stort intresse så kom i god tid!
Arrangörer är Vänsterpartiet Backa

Mer information hittar du här.

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk