Nyheter

Så gör vi Göteborg till en mer jämlik stad

Kriget i Syrien och andra kriser runt om i Europa har tvingat många människor att fly för sina liv. En liten andel av dessa har tagit sig till Sverige och Göteborg. För tillfället bor omkring 6 000 asylsökande i Göteborg, de flesta i eget boende i stadens nordöstra stadsdelar. Utöver det tog Göteborg emot 2 242 personer med uppehållstillstånd under januari-november förra året.

Flyktingarna är ojämnt fördelade över staden, från 54 personer i Centrum till 612 personer i Angered. Även Örgryte-Härlanda (74 pers), Majorna-Linné (77 pers) och Askim-Frölunda-Högsbo (99 pers) utmärker sig för att ha tagit emot få. Östra Göteborg (495 pers) tillsammans med Angered (612 pers) har tagit emot flest. Angered och Östra Göteborg har också tagit emot flest barn i grundskoleåldern.

Tillsammans med de asylsökande i egna bostäder skapar det ett stort tryck på skolorna som finns i närheten. Flyktingmottagandet behöver fördelas jämnare över staden för att möjliggöra ett gott mottagande och en chans att inkluderas i samhället. Därför planeras det för temporära bostäder, främst för barn och barnfamiljer med uppehållstillstånd, i andra stadsdelar i staden. Det tycker vi gör Göteborg till en mer jämlik stad.

Här finns frågor och svar om flyktingboenden.

Här finns ett faktablad om flyktingmottagande i Göteborg.

Lokala initiativ som stödjer boenden för flyktingar:
Bagaregården. 
Fiskebäck.
Fiskebäck, Askim och Skintebo. 
Haga, Linné och Majorna. 
Högsbo.
Kärralund.
Tuve.
Kompis i väst.
Västra Göteborg.
Örgryte-Härlanda. 

 

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk