Nyheter
Göteborgs rödgröna styre lägger en extrabudget med fokus på att förbättra Göteborg för barnfamiljer.

Barnfamiljer i fokus för rödgrön extrabudget

Göteborgs rödgröna styre lägger en extrabudget med fokus på att förbättra Göteborg för barnfamiljer. 

Det är ett fortsatt ekonomiskt pressat läge i kommunerna till följd av de senaste årens inflation och regeringens nedskärningar. Efter att tidigare i år ha skjutit till 200 miljoner till välfärden har de flesta verksamheter en ekonomi i balans. I sin andra kompletteringsbudget för året, som innehåller förstärkningar för totalt 45 miljoner kronor, lägger det rödgröna styret fokus på åtgärder som ska göra Göteborg bättre för barnfamiljer. Bland annat avsätter styret 13 miljoner kronor till drogförebyggande insatser, varav åtta miljoner ska gå till åtgärder mot narkotika i skolan. 

På sikt vill styret se en ny besökslekplats i Bergsjön, i stil med Plikta i Bergsjön. Stadsmiljönämnden ges i uppdrag att ta fram en förstudie på utformning.

För att även i närtid förbättra ungas tillgång till stimulerande fritidssysslor skjuts ytterligare medel till för fler och bättre fritidsbanker, där göteborgare kan låna fritidsutrustning så som hockeyklubbor, fotbollsskor och skidutrustning.

– I vårt Göteborg har alla barn rätt till en meningsfull fritid oavsett storlek på plånbok. Fritidsbanker, dit alla kan komma och låna utrustning, kan vara helt avgörande för ett enskilt barns möjlighet att utöva en idrott eller delta i en fritidsaktivitet, säger Daniel Bernmar (V), vice ordförande i kommunstyrelsen

Det rödgröna styret kommer förbättra så att fler barn än de som idag har rätt till färdtjänst får rätt till skolskjuts till och från fritidshem. Styret skjuter till 3,3 miljoner extra till grundskolenämnden för 2024. I samband med nästa års budget kommer en permanent höjning göras för att säkerställa att fler barn får rätt till skolskjuts till och från fritidshem.

För att förbättra framkomligheten och trafiksäkerheten för barn och unga avsätter styret 8 miljoner kronor i år till planering av resandemöjligheter för att nå stadens mål om mer hållbart resande. Särskilt fokus ska läggas på bättre lösningar för cykel och kollektivtrafik

Eftersom de rödgröna partierna är den största budgetkonstellationen väntas budgeten gå igenom.

Andra prioriteringar ur budgeten i urval:

  • Kranpark. Varvskranarna i Göteborgs inre hamn ska restaureras. Göteborg & Co ska tillsammans med markägarna utveckla marken runtomkring för att tillgängliggöra denna del av Göteborgs kulturhistoriska arv för göteborgare och turister.
  • Höjd habiliteringsersättning. Personer som deltar i daglig verksamhet har rätt till fem veckors ledighet per år, men får då ingen ersättning. För att deras ekonomi ska gå ihop betalas habiliteringsersättning ut även under sommarledigheten 2024.
  • Pengar till förskolemat. Sjunkande barnantal och ökade matpriser har inneburit en ekonomisk smäll för många förskolor. För att bibehålla god kvalitet på barnens mat ges förskolenämnden fyra miljoner kronor.

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk