Laga 1 maj-middag
På årets bästa dag ska vi äta och dricka gott! Vi har skapat ett menyförslag tillsammans med kocken Frida Tånghag och servitören Alexander Aldäng. Vi hoppas att du kommer vilja laga den här 1 maj-middagen tillsammans med oss.
Du hittar en film som går igenom (nästan) alla steg här. Titta gärna på den innan du sätter igång – det blir både trevlig och säkrar framgång med tillagning och drinkblandning!
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=NINuaFVaj_E]
Råraka i två varianter
Rårakan kan göras med rom (från fisk eller från tång) eller med en svamp och kål. Vi har också ytterligare två smarriga tillbehör: het bönröra och picklad rödlök.
Rårakan
Ingredienser
400g oskalad fast potatis (Asterix eller Bintje är vanliga sorter).
Olja och smör att steka i
Salt
Så här gör du
- Skala och riv potatisen på rivjärnets grova sida, krama ur vätskan.
- Värm en stekpanna, addera 2 msk rapsolja (och smör), salta direkt i pannan.
- När oljan är varm lägger du i 1/2 av den rivna potatisen och plattar ut. Låt steka minst tre minuter. Du kommer se på kanten när den börjar få färg.
- Salta även på ovansidan och kolla så att inte rårakan har fastnat i pannan innan du vänder, sedan stek den tills den är klar.
Topping till varianten med rom
Topping till varianten med svamp och kål
Ingredienser
200 g skuren vitkål
100 g ostronskivling (och/eller annan svamp)
1 dl skuren sticklök/salladslök
1 dl råa böngroddar (topping)
olja till stekning
salt
Så här gör du
- Skär kål och lök, dra svampen till strimlor.
- Hetta upp en panna med olja och salt.
- Stek svampen hårt tills den blir frasig.
- Vänd ner kålen och låt det koka ihop. I det här stadiet kan du vända i lite smör om du vill. Kålen behöver inte få någon färg.
- När kålen är mjuk och fräset kokat ihop och påminner om sirapskål är fräset klart. Ta av från värmen och vänd ner sticklöken.
- Salta och peppra ordentligt.
Tillbehör: Het bönröra
Ingredienser
Så här gör du
- Sätt ugnen på 175 grader. Rosta spiskumminfröna i en stekpanna tills de börjar dansa. Mortla.
- Fräs lök, jalapeño, spad och spiskummin i olja tills löken får en gyllenbrun färg. Tillsätt tomatpurén och hackad vitlök.
- Häll över i en djup ugnsform och tillsätt bönor och vatten. Ställ in i ugnen och rör om var 20:e minut.
- Rör om och vänta. Det tar lite tid, men ha tålamod. Det mesta händer i slutet.
- När det bildas en ring runt plåten med en mer koncentrerad massa börjar den nötiga karaktären som önskas komma fram. Rör i bönorna och upprepa proceduren några gånger tills du känner att bönorna börjar bli klara.
- Tillsätt smöret eller oljan och höj ugnstemperaturen till 225 grader i 30 min, rör om var 10:e minut.
Tillbehör: Picklad rödlök
Ingredienser
2 st rödlök
1 del ättika
2 delar socker
3 delar vatten
Så här gör du
- Skiva rödlöken tunt i halvmånar.
- Koka upp vatten och socker.
- När vattnet kokar, tag kastrullen från plattan och tillsätt rödlöken och ättikan.
- Låt löken bli lite mjuk 1-2 minuter.
- Fyll upp i väl rengjorda burkar som kan slutas tätt.
Festliga drinkar
Shirley Temple (alkoholfri)
Ingredienser
- Servera i kylt glas med is
Moscow Mule
Ingredienser
3 st limeklyftor
Så här gör du
- Fyll en stor mugg med is och limeklyftorna.
- Häll i vodka, limejuice och ginger beer.
- Toppa med lime, ingefära eller festligt paraply.