Nyheter
40 000 pensionärer i Göteborg får Nooshipensionen

40 000 pensionärer i Göteborg får Nooshipensionen

Nu kommer den första utbetalningen av Nooshipensionen – den höjda garantipensionen. Hela 40.000 pensionärer får höjningen i Göteborg!

Sverige har den högsta andelen fattigpensionärer av de nordiska länderna. Omkring 300 000 pensionärer lever i relativ fattigdom. Nästan hälften av landets kvinnliga pensionärer har så låg pension att de får garantipension. En viktig fråga på kort sikt är därför att höja garantipensionen. Vänsterpartiet föreslår en sådan höjning i budgetmotionen 2022.

Höjning med upp till 1 000 kr i månaden

Vänsterpartiet har kommit överens med regeringen om att höja pensionerna med upp till 1 000 kronor i månaden för de sämst ställda pensionärerna. Höjningen kommer att omfatta omkring en miljon pensionärer som i genomsnitt får 750 kronor mer varje månad och genomföras i augusti 2022. Det är den största höjningen för denna grupp sedan garantipensionen infördes och den kommer att ha mycket stor effekt för de som berörs. Ytterligare förändringar av pensionssystemet är dock nödvändiga.

Nästa steg: höja pensionerna för alla 

Under den kommande mandatperioden vill vi fortsätta höja pensionerna för alla. Vårt förslag innebär att pensionerna skulle höjas med i genomsnitt 13,4 procent till år 2024. En pensionär med en genomsnittlig månadsinkomst på 12 600 kronor skulle efter att våra förslag genomförts få sin pension höjd med mer än 1 600 kronor varje månad.

 

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk