Nyheter
Logotyp för Vänsterpartiet i Göteborg

Planera för elever på friskolor som riskerar att stå utan skolplats

Om förslagen från den statliga utredningen ”En mer likvärdig skola – minskad skolsegregation och förbättrad resurstilldelning ” blir verklighet riskerar hundratusentals elever som idag går på vinstdrivande friskolor att stå utan skolplats. Vänsterpartiet vill därför ta fram en beredskapsplan för hur kommunen ska kunna erbjuda skolplatser för dessa elever.

Den statliga utredningen ”En mer likvärdig skola – minskad skolsegregation och förbättrad resurstilldelning” (SOU 2020: 28) föreslår bland annat att friskolor ska få en lägre ersättning än kommunala skolor då kommunens ansvar för att bedriva skolverksamhet är större och mer resurskrävande. Förra året meddelande Friskolornas Riksförbund och ledande representanter för de stora skolföretagen att en minskning av skolpengen med 10 procent för friskolor skulle kunna leda till att 400 000 elever i Sverige blir av med sina skolplatser.

– Det är inte förvånande, om inte skolföretagen kan gå med vinst är det inte lika intressant för dem att bedriva verksamhet, säger Jenny Broman (V), kommunalråd.

Vänsterpartiet anser att ett så tydligt förhandsbesked ska tas på allvar då det är kommunernas ansvar att säkerställa en skolgång för alla elever.

– Regeringen har sagt att utredningens förslag kommer att hanteras när coronapandemin går mot sitt slut, en situation som vi nu verkar närma oss. Vi anser därför att det är rimligt att kommunen tar fram en beredskapsplan för hur detta ska hanteras, säger Broman. 

Kommunen arbetar redan idag aktivt med att följa friskolor som planerar att lägga ner. Vid ett flertal tillfällen har det krävts snabba förändringar och åtgärder inom de kommunala skolorna för att hitta skolplatser till de elever som drabbas av nedläggningar.

– En lärdom från pandemin är vikten av att ha beredskap för stora samhälleliga förändringar. Det behöver vi bli bättre på i Göteborg. Särskilt kring skolan som redan haft flera haverier, säger Broman.

Vänsterpartiets förslag innebär att en beredskapsplan ska tas fram för hur kommunen under de kommande åren kan erbjuda skolplatser för elever som idag går på vinstdrivande friskolor. Förslaget ska behandlas på kommunstyrelsens möte 16 juni.

Läs yrkandet här: Yrkande V angående plan för kommunala skolplatser till elever i vinstdrivande skolor

PRESSKONTAKTER:

Jenny Broman (V) för en kommentar på 0739 73 62 53, [email protected]  

Pressekreterare:

Alice Vernersson (V) 0704 30 02 77, [email protected]

 

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk