Nyheter
Frida och Alexander står bakom en köksbänk och ler

Laga 1 maj-middag

På årets bästa dag ska vi äta och dricka gott! Vi har skapat ett menyförslag tillsammans med kocken Frida Tånghag och servitören Alexander Aldäng. Vi hoppas att du kommer vilja laga den här 1 maj-middagen tillsammans med oss.

Du hittar en film som går igenom (nästan) alla steg här. Titta gärna på den innan du sätter igång – det blir både trevlig och säkrar framgång med tillagning och drinkblandning!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=NINuaFVaj_E]

 

Råraka i två varianter

Rårakan kan göras med rom (från fisk eller från tång) eller med en svamp och kål. Vi har också ytterligare två smarriga tillbehör: het bönröra och picklad rödlök.

Rårakan

Ingredienser

400g oskalad fast potatis (Asterix eller Bintje är vanliga sorter).
Olja och smör att steka i
Salt

Så här gör du
  1. Skala och riv potatisen på rivjärnets grova sida, krama ur vätskan.
  2. Värm en stekpanna, addera 2 msk rapsolja (och smör), salta direkt i pannan.
  3. När oljan är varm lägger du i 1/2 av den rivna potatisen och plattar ut. Låt steka minst tre minuter. Du kommer se på kanten när den börjar få färg.
  4. Salta även på ovansidan och kolla så att inte rårakan har fastnat i pannan innan du vänder, sedan stek den tills den är klar.
 
Råraka med rom, créme fraiche, hackad rödlök och gräslök samt en citronklyfta.
Topping till varianten med rom
1 dl rödlök, finhackad rå.
3 msk gräslök färsk, finhackad
1 dl créme fraiche (går att ersätta med veganskt alternativ)
100 gram valfri rom (stenbit, löjrom, sikrom eller tångkaviar)
1 hel klyftad citron (1/6 delar)
Servera råkan toppad med rödlök, gräslök, créme fraiche, romen och den skivade citronen.
 
Råraka med svamp- och kålröra, bönröra, picklad rödlök, hackad salladslök och böngroddar.
 
Topping till varianten med svamp och kål
Ingredienser

200 g skuren vitkål
100 g ostronskivling (och/eller annan svamp)
1 dl skuren sticklök/salladslök
1 dl råa böngroddar (topping)
olja till stekning
salt

Så här gör du
  1. Skär kål och lök, dra svampen till strimlor.
  2. Hetta upp en panna med olja och salt.
  3. Stek svampen hårt tills den blir frasig.
  4. Vänd ner kålen och låt det koka ihop. I det här stadiet kan du vända i lite smör om du vill. Kålen behöver inte få någon färg.
  5. När kålen är mjuk och fräset kokat ihop och påminner om sirapskål är fräset klart. Ta av från värmen och vänd ner sticklöken.
  6. Salta och peppra ordentligt.
Servera med het bönröra och picklad eller rå rödlök. Toppa med råa böngroddar.
Tillbehör: Het bönröra
Ingredienser
1 msk hela spiskumminfrön
2 gula lökar
2 jalapeñofrukter, inlagda
2 msk jalapenospad
1 dl majsolja
400 g svarta bönor, förvällda
5 dl vatten
1 dl smör eller olja
2 tsk salt
1 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
Så här gör du
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Rosta spiskumminfröna i en stekpanna tills de börjar dansa. Mortla.
  2. Fräs lök, jalapeño, spad och spiskummin i olja tills löken får en gyllenbrun färg. Tillsätt tomatpurén och hackad vitlök.
  3. Häll över i en djup ugnsform och tillsätt bönor och vatten. Ställ in i ugnen och rör om var 20:e minut.
  4. Rör om och vänta. Det tar lite tid, men ha tålamod. Det mesta händer i slutet.
  5. När det bildas en ring runt plåten med en mer koncentrerad massa börjar den nötiga karaktären som önskas komma fram. Rör i bönorna och upprepa proceduren några gånger tills du känner att bönorna börjar bli klara.
  6. Tillsätt smöret eller oljan och höj ugnstemperaturen till 225 grader i 30 min, rör om var 10:e minut.
Om du vill ha röran helt slät, kör den slät med stavmixer. Röran funkar jättebra att frysa i påsar och värma vid behov.
Burk med picklad rödlök, liten skål med rom och liten skål med créme fraiche
Tillbehör: Picklad rödlök
Ingredienser

2 st rödlök
1 del ättika
2 delar socker
3 delar vatten

Så här gör du
  1. Skiva rödlöken tunt i halvmånar.
  2. Koka upp vatten och socker.
  3. När vattnet kokar, tag kastrullen från plattan och tillsätt rödlöken och ättikan.
  4. Låt löken bli lite mjuk 1-2 minuter.
  5. Fyll upp i väl rengjorda burkar som kan slutas tätt.
Bäst blir din picklade lök efter några dagar. Förslutna burkar håller veckor och månader i hyllan.

 

Festliga drinkar

Shirley Temple (alkoholfri)

Ingredienser
Två delar Ginger Ale
En del apelsinjuice
Några droppar grenadine
 
  1. Servera i kylt glas med is

Moscow Mule

Ingredienser

3 st limeklyftor

1 dl isbitar
4 cl vodka
15 cl ginger beer
1 msk limesaft
Så här gör du
  1. Fyll en stor mugg med is och limeklyftorna.
  2. Häll i vodka, limejuice och ginger beer.
  3. Toppa med lime, ingefära eller festligt paraply.

 

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk