Nyheter
Newroz Göteborg

Glad Newroz önskar vår ordförande Håkan Eriksson

Vår ordförande Håkan Eriksson höll tal på gårdagens Newroz. Här är hela hans tal:

Kära vänner, kära Newroz-firare

Idag samlas vi för att fira Newroz, en tid som inte bara markerar ankomsten av våren. Det symboliserar också hopp och förnyelse. Det symboliserar förbindelsen med kurdisk historia och kultur. Newroz är inte bara en festlig tid; det är en tid för att hedra arvet av motstånd, en tid för att reflektera över det mod som utmärkt det kurdiska folket genom århundradena, en tid för att minnas de som offrade allt i kampen för frihet och rättvisa. Det är också en tid att minnas Jina Aminis modiga kamp för kvinnors frihet och värdighet. Kvinna-Liv-Frihet kommer fortsätta att eka som slagord över världen!

Vänsterpartiet har under decennier stött kurdernas kamp runt om i hela Kurdistan och Mellanöstern för sin rätt att få tala sitt språk och uttrycka sin kultur, men också kurdernas rätt att få makt och inflytande över de områden där man lever.

Redan 1977 skrev Vänsterpartiets riksdagsledamot Oswald Söderqvist den första motionen om kurdernas situation i riksdagen. Mycket har hänt sedan dess. Förtrycket har tagit sig olika former och omfattning under olika tider och i olika stater. Under de senaste åren kan vi se hur förtrycket på många sätt förvärrats.

Det är fint att kunna fira Newroz här idag. Vi firar också för de som inte kan fira. I Norra Kurdistan – Turkiet finns inte samma möjlighet. Turkiet – Sveriges nya allierade. För två veckor sedan fullbordades Sverige medlemskap i NATO, offrade över 200 år av alliansfrihet och omfamnade Erdoganregimen. Återigen offras kurderna i storpolitiska spelet. Men ni ska veta att Vänsterpartiet vägrar ge upp.

Vi vägrar acceptera att svenska kurders rättigheter kränks för att blidka Erdogan

Vi kräver att EU:s flyktingavtal med Turkiet ska rivas upp

De politiska fängsladet av oppositionella, journalister, akademiker och människorättsförsvarare måste upphöra.

Den väpnade konflikten måste lösas genom en politisk lösning med båda parter vid förhandlingsbordet.

Kurderna måste få lov att välja sina egna representanter – därför måste PKK strykas från EUs terrorlista

I valet till EU-parlamentet den 9 juni ska vi göra vad vi kan för att för att stärka vänstern i EU – det är vi som är motmakten de högernationalister och rasister som vill ta makten över EU och Europa.  Därför måste vi hjälpas åt gemensamt och se till att alla med svenskt medborgarskap går till vallokalerna.

Så låt oss fira Newroz med glädje och stolthet, men låt oss också fortsätta att kämpa för det som är rätt. Ett enat folk kan aldrig trampas ner. Genom att stå enade går det att övervinna alla hinder och bygga en ljusare framtid för kommande generationer i gemenskap, solidaritet och enighet.

Glad Newroz till er alla!

Tack.

Biji Kurdistan!

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk