Pressmeddelanden
mer pengar till göteborgs förskolor och skolor vänsterpartiet göteborg

Rödgröna styret skjuter till 200 miljoner för att skydda Göteborgs förskolor och grundskolor

Hög inflation och en regering som skär ner på kommuner och regioner har satt välfärden över hela landet under enorm press. För att skydda göteborgarnas välfärd lägger nu Göteborgs rödgröna styre en kompletteringsbudget där grundskolan och förskolan prioriteras.

Sveriges kommuner och regioner befinner sig i ett allvarligt ekonomiskt läge som får stora konsekvenser för välfärden. Enligt SKR:s prognoser saknas det drygt 30 miljarder i regeringens budget för att slippa fortsatta nedskärningar på skola, vård och omsorg. Men regeringen fortsätter att vända välfärden ryggen.

Mot bakgrund av detta svåra ekonomiska läge skjuter det rödgröna styret i Göteborg till ytterligare pengar för 2024. I kompletteringsbudgeten görs tydliga prioriteringar på grundskola och förskola. Grundskolan och förskolan får en ramförstärkning på 100 miljoner vardera.

– Vi skyddar det som vi ser som mest prioriterat. Genom att tillföra 100 miljoner till förskolan kan vi lätta på vikariebegränsningarna och på så vis underlätta arbetsmiljön för förskolans personal. Det är vårt ansvar att sätta barnen först, skydda personalen och inte lämna någon förskola i sticket, säger Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande.

När budgeten för 2024 klubbades fick grundskolan full kompensation enligt prisindex för kommunal verksamhet samt ytterligare ekonomiska förstärkningar. Men läget är fortfarande ansträngt för många av stadens skolor.

– Som en krisåtgärd skjuter vi till ytterligare 100 miljoner för att skydda grundskolan i dessa tuffa ekonomiska tider. Pengarna kommer gå till elever och lärare i klassrummen och kan även användas för att skydda kulturskolan. De extra resurserna gör också att vi kan stärka det stöd till skolor i skärgården som gör att skolor som Asperöskolan kan överleva, säger Daniel Bernmar (V), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Samtidigt är hålen i Kommunsveriges ekonomi stora och det rödgröna styret i Göteborg efterlyser därför ett krisstöd av regeringen.

– Barnen ska inte behöva betala priset för den SD-ledda regeringens nedskärningar. Kristersson och hans ministrar måste förstå att den ekonomiska krisen inte bara handlar om statistik och siffror, utan människoöden. Göteborgarna förtjänar ett svar, kan vi räkna med stöd från regeringen för att säkra välfärden? Det säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd med ansvar för miljö- och klimat i Göteborg.

Förslaget om kompletteringsbudgeten ska upp i kommunfullmäktige nästa vecka.

Presskontakt

Lisa Axelsson (S), 073 532 73 62

Alice Vernersson (V), 070-430 02 77

Max Reijer (MP), 0728-56 78 76

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk