Nyheter
Tony Haddou tal Vi anger inte

Tony Haddous tal på demonstrationen Vi anger inte

Vänner,  

Så fint att så många samlats här idag. Fackförbunden, lärare, vårdpersonal, välfärdsarbetare, organisationer… och väldigt, väldigt många göteborgare. Det är alla vi tillsammans, som ska byta ut regeringens angiveriplikt – mot en solidaritetsplikt.

Vi lovar varandra att aldrig ange.   Det pågår ett oroväckande skifte i vår demokrati. Det är en hänsynslös politik som den högernationalistiska regeringen driver mot samhällets mest utsatta – och det hör inte hemma i ett fritt, öppet och demokratiskt samhälle. Det finns exempel på angiverisamhällen genom historien, när människan visat sina värsta sidor. Vi ska inte dit. Vi kommer aldrig att acceptera angiverier. Aldrig.  

Vänner,   Med regeringens åtstramade migrationspolitik kommer fler som får avslag pressas ut i en situation som papperslösa. Och ett angiverisamhälle kommer endast att förvärra och fördjupa det skuggsamhälle som regeringen säger sig vilja bekämpa.  

Redan idag lever papperslösa under olidliga levnadsvillkor, utan stöd eller rätt att försörja sig. Fler skulle tvingas gå under jorden och barn skulle hållas undan från rätten till skolgång. För den som behöver livsnödvändig vård men inte vågar söka hjälp, skulle situationen kraftigt försämras till den grad att man riskerar sitt liv. Och till er som redan idag möter konsekvenserna av regeringens omänsklig migrationspolitik, och är rädda inför framtiden, till er vill jag säga: Era barn har också rätt till frihet, skola och trygghet. Er situation och era barns framtid spelar roll och räknas. Vi är många som solidariskt kommer att finnas och kämpa för varenda familj som lever i otrygghet och osäkerhet. För vi kan inte ha ett system, där lågstadieläraren ska ange sin elev som precis börjat skolan. Och att läkaren ska ange den gamla kvinnan som söker akutvård för att överleva.  

Det här förslaget måste omedelbart dras tillbaka. Och dom som arbetar i välfärden, som håller uppe Sverige, har själva sagt att dom inte tänker ställa upp på regeringens jakt på papperslösa. Lärarna säger nej. Vårdpersonalen säger nej. Facken säger nej. Civilsamhället säger nej. En klar majoritet av Sveriges regioner säger nej. Kommun efter kommun säger nej. Samtliga berörda verksamheter säger nej.   Vi kräver att regeringen lyssnar på den förkrossande majoritet i Sverige som säger nej till deras angiverisamhälle.  

Avslutningsvis vänner,  Nästa vecka – på Vänsterpartiets initiativ – tar kommunstyrelsen här i Göteborg beslut om att informera all personal i staden att dom inte förväntas delta i regeringens angiverilag.  

Göteborg och Sverige ska vara ett land som står upp för människors rättigheter. Barnen ska veta att dom hör hemma i skolan med sina klasskompisar och den som behöver vård ska i trygghet kunna söka det. Och alla ni som håller uppe Sverige, ni ska veta att ni har politiker på er sida – och ni ska veta att ni har rätten på er sida.

Ni förtjänar en regering som underlättar era jobb, som lyfter era arbetsvillkor och som sätter er och välfärden först. Och att följa den yrkesmässiga etiken, och respekten för våra fri- och rättigheter – det är både rätt och riktigt.

Tack.

Lyssna på hela talet här!

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk