Nyheter

Nej till Nato

Sverige går nu med i den militära vapenalliansen Nato och över 200 år av alliansfrihet går i graven.

Förra och nuvarande regering har lydigt ställt upp på Turkiets krav. Ett land vars ledare tystar och fängslar oppositionella, inskränker yttrandefrihet och demokratiska rättigheter, hotar och mördar den kurdiska befolkningen. Erdoğan har dikterat kraven. Sveriges förra och nuvarande regering har krupit för en diktator.

Ulf Kristersson har gått så långt att han kallat Erdoğans Turkiet för en demokrati. Kristersson har accepterat despotens hatlista, slängt meningsmotståndare och frihetskämpar under bussen och lagt den svenska föreningsfriheten på förhandlingsbordet. Det är ett enormt svek att låta Turkiet få så stort inflytande över Sveriges utrikespolitik.

Vänsterpartiet är emot ett Natomedlemskap. Sverige har en lång tradition av militär alliansfrihet. Ett medlemskap i Nato är förknippat med stor osäkerhet. Vi skulle riskera att tvingas in i krig och konflikter som vi inte vill delta i. Ett Natomedlemskap gör det också svårare att med trovärdighet föra en självständig utrikespolitik. Vilket vi också nu med all tydlighet ser hända.

Vi kommer fortsätta stå i solidaritet med våra kurdiska vänner och stå upp mot Erdoğanlagar i Sverige. När Sveriges internationella röst för fred och frihet tystas, kommer våra fortsätta höjas.

Tony Haddou, migrationspolitisk talesperson.

Håkan Eriksson, ordförande Vänsterpartiet Göteborg.

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk