Nyheter
Frida Tånghag

Frida Tånghag gör debut i riksdagen

Vi har tagit ett snack med kocken och den fackliga förkämpen Frida Tånghag som kommer vikariera för Tony Haddou som riksdagsledmot under tiden Tony är föräldraledig fram till mitten av maj. Frida är ett välkänt ansikte i Göteborgspolitiken men nu gör hon alltså politisk entré i huvudstaden.

Hallå Frida! Hur har de första veckorna som riksdagsledamot varit?

– Jag trodde att man skulle vara tvungen att stå helt på egna ben och att tillvaron skulle bli mer ensam. Istället har man kamrater omkring sig hela tiden och stöttning, även om man har sina egna områden och jobbar själv.

Det måste ju också kännas tufft att inte få vara i Göteborg varje dag?

– Det är faktiskt helt okej! Jag tycker om Stockholm. Jag har bott där i tre år. Det är inte många som vet det.

Vad kommer bli roligast med att vara riksdagsledamot?

– Att få lära mig så mycket som möjligt! Att få utvecklas inom politiken och kunna ge politiken 100 procent på heltid.

Vilka frågor kommer du jobba med i riksdagen?

– Jag kommer ha ansvar för samma frågor som Tony, integration och migration.

Stort område!

– Ja det har jag märkt. Det finns bollar att springa på hela tiden. Det är nog lite som när man pluggade, att ha en konstant känsla av att man gjort för lite.

Vad tror du blir den största utmaningen?

– Det är så mycket på migrationsområdet som angrips av högerregeringen, som ju går i kopplet av fascister. Jag kan faktiskt inte uttrycka mig på något annat sätt. En hel tredjedel av Tidöavtalet handlar om migration och man pratar om att förvara människor i förvar. Det är inte hundar som sitter i karantän, det är människor det handlar om.

– Man vill göra det så svårt och så otryggt för människor att de ger upp. Det är det man försöker åstadkomma. Jag blir ju på riktigt så arg att jag vill gråta.

Du har ju ett stort fackligt engagemang …

– Det kommer jag verkligen kunna använda i integrationsfrågorna! De som står längst från arbetsmarknaden idag och har det tuffast är utrikesfödda, framför allt utrikesfödda kvinnor. De matchas ju också mot en arbetsmarknad som är otrygg eftersom det är timanställningar, bemanningsföretag, gigekonomi och liknande. Man har ju skapat en underklass idag som mer eller mindre är rättslösa.

– Vi har inte råd med ett ”vi och dom”-tänk inom arbetarrörelsen. Högern vill ju splittra arbetsklassen men vi är ett kollektiv och vi måste kämpa som ett kollektiv för att nå fram.

Hur kan våra medlemmar enklast följa ditt arbete i riksdagen?

– Jag kommer använda Facebook och Instagram! Där får man gärna följa mig.

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk