Artikel från medlemstidningen
Ny medlem i Vänsterpartiet

Max Norén – ny medlem!

Max Norén gick med i Vänsterpartiet sommaren 2021 och vi har tidigare sett varandra på några av partiföreningen Centrums medlemsmöten. 

Max har alltid varit intresserad av politik. Det var under högstadietiden hemma i Lerum som hen kom till insikt om att Vänster partiet var rätt val. På skolan fanns många som hade sina politiska sympatier till höger och det rådde en aggressiv stämning gentemot vänstern. Det gjorde att Max började reflektera mycket över var hen själv stod. Efter att bland annat ha läst på om ideologierna och lyssnat på partiledarna på TV förstod Max att det var Vänsterpartiets politik som låg närmast hens åsikter. Sedan dess har Max länge tänkt ta steget att bli medlem och när hen flyttade till Göteborg samtidigt som Vänsterpartiet utmanade regeringen om marknadshyrorna var det dags.

– Ni i Vänsterpartiet visar mig gång på gång att jag kan ha förtroende för er eftersom ni delar min problemanalys och syn på lösningar. Jag kan lita på att Vänsterpartiet kämpar för feminismen, socialismen och miljön samtidigt. För många andra partier handlar det om enskilda frågor eller maktspel medan Vänsterpartiet ser och lyfter de strukturella problemen.

Feminism och HBTQ-frågor

En fråga som Max dock tycker att Vänsterpartiet skulle kunna lyfta mer är mäns utövande av våld i nära relationer.

– Det är en fråga som får alldeles för lite utrymme och som ofta bagatelliseras i samhällsdebatten generellt. Vänsterpartiet är bättre än de andra partierna på att ta upp mäns våld men vi bör göra det ännu mer.

Foto: Elinor Garcia Ek

Max medlemskap i Vänsterpartiet är hens första erfarenhet av föreningslivet även om hen alltid har tänkt mycket på samhällsfrågor, inhämtat information genom nyhetsartiklar och YouTube samt på olika sätt engagerat sig i feminism, miljö- och hbtq-frågor. Max är vegan, brukar delta i Prideparaden och har på sin högskola varit engagerad i en jämställdhetskommitté som bland annat har gett studenterna tillgång till gratis mensskydd. Hen deltog också i Lerums HBTQ-samråd som hade möten med politikerna men tog även initiativ till egna möten med bland annat idrotts föreningar och förskolor.

Hur är det att vara aktiv i Vänsterpartiet?

– Det har generellt varit ett trevligt bemötande, det är demokratiskt, en blir respekterad och lyssnad på, stämningen är människovänlig. Samtidigt som vi är mer eller mindre engagerade i olika frågor så har vi en enad samhällsanalys. Max är även positiv till partiets internfeministiska arbete. Hen vill dock lära sig mer om hur organisatio-nen fungerar, det har varit lite svårt att komma in i det formella och det hade varit bra med lite mer introduktion. Max hade också gärna sett att det fanns mer utrymme för diskussioner om politiken.

Text Lisbet Buzleta Foto Elinor Garcia Ek

 

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk