Pressmeddelanden

Nollvision för vinstdrivna skolor i Göteborg

Vänsterpartiet vill sätta stopp för etableringar av vinstdrivna skolor i Göteborg och införa en nollvision. De menar att vinstdrivna skolor bidrar till ökad skolsegregationen och tar resurser från välfärden.
– Inga gräddfiler för vinstdrivna skolor i Göteborg, säger Jenny Broman (V).

Det är enbart riksdagen som kan besluta om att förbjuda vinstdrivande skolor, men det finns mycket som även kommuner kan göra. Konkret föreslår Vänsterpartiet att kommunen inte ska sälja mark till vinstdrivna skolor och upphöra att stödja deras etableringar. De vill även att kommunen själv ska planera att bygga egna skolor för att täcka behoven när det exempelvis skapas nya bostadsområden.

– Det ska inte finnas några gräddfiler för vinstdrivna bolagsskolor i Göteborg, som exempelvis när Internationella engelska skolan skulle etableras vid Flunsåsparken på Hisingen och de till en början fick en snabb specialhantering av kommunen, säger Broman.

Vänsterpartiet vill dessutom att den socioekonomiska viktningen ska öka. De är nämligen kritiska till att fristående och kommunala skolor får samma grundbelopp per elev från kommunens budget. Det gör att kommunen inte kan ge extra pengar till en kommunal skola som exempelvis har många elever med behov av särskilt stöd utan att samtidigt höja budgeten för friskolorna – oavsett om de också har extra kostnader eller inte.

Om pengarna skulle riktas mot de skolor med störst behov tror Vänsterpartiet att det skulle bli mindre attraktivt för de skolor som vill göra vinst genom ett lättare elevunderlag att starta verksamhet i Göteborg.

– Vi är kritiska till skolor som tar ut skattepengar i vinst. Det drabbar elever och lärare då vi vet att vinstdrivna skolor har lägre lärartäthet, lägre andel examinerade lärare och ger glädjebetyg till eleverna, säger Broman.

Vänsterpartiet vill att:

  • Kommunen ska sluta sälja mark till vinstdrivna skolor
  • Kommunen ska upphöra att stödja vinstdrivna skolors etableringar
  • Kommunen ska planera att bygga egna skolor för att täcka behoven
  • Kommunen ska öka den socioekonomiska viktningen

PRESSKONTAKTER:

Nå Jenny Broman (V) för en kommentar på 0739 73 62 53, [email protected]  

Pressekreterare:

Alice Vernersson (V) 0704 30 02 77, [email protected]

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk