Nyheter
Gratis kollektivtrafik för pensionärer dygnet runt

Gratis kollektivtrafik för pensionärer dygnet runt

Vänsterpartiet vill förbättra pensionärers ekonomi i Göteborg. Bland annat genom att göra kollektivtrafiken helt gratis för pensionärer och halvera priset för hemtjänst.

22 juni beslutade riksdagen att höja garantipensionen med 1 000 kronor och bostadstillägget med 100 kronor. Det menar Vänsterpartiet var en stor seger som drivit frågan om att höja pensionerna länge. Partiet anser dock att det finns mer att göra lokalt för att förbättra pensionärers ekonomi. Nu föreslår de därför en rad åtgärder för att ge pensionärerna mer i plånboken och en lättare vardag. Bland annat vill de halvera priset för hemtjänst och göra kollektivtrafiken helt gratis för pensionärer.

– Vi behöver göra mer för att pensionärerna ska få mer pengar att rör sig med. Tyvärr är det många som lever på marginalen idag, säger Daniel Bernmar (V) kommunalråd.

I Sverige och Göteborg har många pensionärer låga inkomster. Kvinnor, ensamstående, de äldsta pensionärerna och utrikesfödda har de lägsta pensionerna. Att förändra pensionssystemet är en fråga för riksdagen men Vänsterpartiet anser att det finns mycket att göra lokalt.

Konkret vill de halvera maxavgiften för de som har hemtjänst (som idag är 2 170kr), utöka pensionärskortet i kollektivtrafiken att gälla dygnet runt och införa gratis entré på museer, badhus och Liseberg. Sedan tidigare driver även Vänsterpartiet att det ska byggas fler hyresrätter med billig hyra.

– Hyra och kollektivtrafik är två stora utgifter. Genom gratis kollektivtrafik och lägre hyra får pensionärerna mer pengar till annat. Att exempelvis kunna köpa en födelsedagspresent till barnbarnet eller fika oftare med väninnorna skulle betyda mycket för många, säger han.

Förslagen om gratis entré på bad, gym och Liseberg handlar dock om mer än pengar menar Bernmar.

– Det handlar även om att möjliggöra och uppmuntra pensionärer att motionera, bada och ha roligt. Det ska vara möjligt oavsett storlek på plånboken.

Satsningarna Vänsterpartiet vill göra för pensionärerna i Göteborg skulle kosta omkring 130 miljoner. Partiet kommer driva förslagen i förhandlingarna efter valet i höst.

PRESSKONTAKTER:

Nå Daniel Bernmar (V), [email protected]

Pressekreterare:

Alice Vernersson (V) 0704 30 02 77, [email protected]

 

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk