Pressmeddelanden

Gratis badbussar för göteborgarna

I takt med att värme och sol återvänder söker sig allt fler göteborgare till stadens stränder för att undkomma värmen. Nu lanserar Vänsterpartiet ett förslag att införa gratis badbussar, för att förbättra tillgången till stadens badstråk under sommarmånaderna.

– Vi är alla vinnare om fler barn badar och simmar på sommaren, säger Grith Fjeldmose (V).

 Vänsterpartiet har tillsammans med MP och Fi lagt ett förslag om gratis badbussar i Göteborg i sommar. Enligt förslaget ska dessa nya badbusslinjer köras under de fyra veckor på sommaren som fritidshemmen i kommunen har stängt, detta för att stärka barnens hälsa och öka tillgängligheten till stadens mest populära badstråk.

– Göteborg är en mycket segregerad stad. Var man har råd att bo ska inte avgöra göteborgarnas möjligheter att ta sig till stadens badplatser. Vi är alla vinnare om fler barn badar och simmar på sommaren, säger Grith Fjeldmose.

I förslaget vill partierna att områden i Göteborg med långa avstånd till en större badplats prioriteras. Partierna ser badbussarna som en fråga om ekonomisk jämlikhet. De vill också att badplatser med tillgång till simskoleundervisning prioriteras.

– Frölunda, Biskopsgården, Länsmansgården och Hjällbo är exempel på områden med relativt långt till närmaste badplats. Dessa stadsdelar kan prioriteras med badbussar och få en mycket lättare tillgång till sol och strand, vi ser ett stort behov, säger Grith Fjeldmose.

Fakta:

Förslaget är att Trafiknämnden i samverkan med Västtrafik får i uppdrag att inrätta gratis badbusslinjer som trafikerar till och från de större badplatserna i kommunen under perioden 11 juli till 5 augusti.

I 2022 års penningvärde skulle det kräva en kommuncentral avsättning på 10 mnkr görs för avrop av Trafiknämnden att bekosta inrättandet av badbussar.

Ansvarigt kommunalråd går att nå för kommentar.

Kommunalråd:

Grith Fjeldmose (V), 073-919 29 78, [email protected]

Pressekreterare:

Erik Järvelä (V), 076-77 11 873, [email protected]

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk