Nyheter
Vi vill att tillfälliga bostadskontrakt ska bli permanenta

Vi vill att tillfälliga bostadskontrakt ska bli permanenta

Vi rödgrönrosa hoppas återigen att en majoritet kan ställa sig bakom att resterande av de ca 450 barnfamiljer som ursprungligen fick tillfälliga kontrakt nu kan få bo kvar, och att de som redan behövt flytta en gång inte ska behöva genomgå ytterligare en flyttkarusell.

Tillfälliga kontrakt ska bli permanenta

Vi rödgrönrosa har gång på gång under de senaste åren lagt förslag i kommunstyrelsen och Fastighetsnämnden om att Göteborgs stad ska välja en annan väg och göra de tillfälliga kontrakten permanenta, på grund av den allt längre bostadskön som gör det mycket svårt för de som anvisats att hitta en ny bostad. Det är mycket anmärkningsvärt att det finns fullständig konsensus bland alla demokratiska partier att anta en riktlinje för att förebygga avhysningar, och att i denna riktlinje förtydliga vikten av att prioritera barnfamiljer, samtidigt som vissa barnfamiljer tvingas lämna de hem som de under flera år har rotat sig i.

Det går naturligtvis att diskutera hur rättvist det är att erbjuda vissa grupper permanenta kontrakt, men det är heller inte rättvist att behöva fly från krig. Av naturliga skäl går det inta att ställa sig i bostadsköer och planera för sin boendesituation innan man tvingas fly, därför är det också rimligt att kommunen tar ett särskilt ansvar för denna grupp. Och det menar vi är full rimligt i ett välfärdssamhälle.

Bosättningslagen

2016 röstade samtliga partier i Sveriges riksdag, förutom SD, för bosättningslagen. Bosättningslagen innebär att kommuner är skyldiga att ta emot flyktingar som anvisas till kommunen och ge dessa ett boende. I lagens förarbete är det tydligt att intentionen är att flyktingarna ska erbjudas permanenta kontrakt utspridda över kommunen. Detta har också många kommuner gjort, men inte Göteborg.

Bostadsbristen i Göteborg

Grunden till problemet är Göteborg har en stor bostadsbrist. Vi rödgrönrosa såg under förra mandatperioden till att öka bostadsbyggandet och Göteborg bygger bostäder i en takt som inte har skett sedan miljonprogrammets dagar men trots detta är bostadsbristen är fortfarande långt ifrån löst.

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk