Nyheter
Vänsterpartiet Göteborg liseberg

Liseberg ska fortsätta vara göteborgarnas park!

Från och med sommarsäsongen 2022 har Liseberg AB beslutat att införa en extra avgift på 50 kronor för besökare vid konserter. Vänsterpartiet lägger nu förslag om att slopa extraavgiften för konserter på Liseberg helt och hållet.

En av anledningarna till extraavgiften anges vara att begränsa trängsel i nöjesparken, därför har ett bokningssystem med begränsat antal biljetter för konserter införts. Många har under pandemin uppskattat minskad trängsel på Liseberg som en effekt av begränsat antal besökare. Det kan vara en rimlig åtgärd att både begränsa mängden besökare som vistas i parken samtidigt för en bättre upplevelse där mindre tid ägnas åt köer, och att införa ett bokningssystem för konserterna för att skapa en bättre konsertupplevelse.

Dessa åtgärder kan dock införas utan att samtidigt ta ut en särskild avgift för konserter, utöver inträdesavgiften. Förbokningssystemet kan med fördel användas utan att avgiften på 50 kronor tas ut.

Liseberg ska gynna göteborgarna inte vinster

Beslutet om att införa en extra avgift för konserter är också en konsekvens av det borgerliga styrets budgetuppdrag till både Liseberg AB och andra kommunala bolag om ett avkastningskrav som minst motsvarar branschnivå. Jämförelsen med branschnivå för Liseberg blir då med nöjesparker som drivs i privat regi. En del av syftet med att driva en nöjespark i kommunal regi är att kunna styra verksamheten på ett sätt som gynnar våra invånare, och inte utifrån målsättningen att plocka ut så mycket vinst som möjligt ur bolaget.

– Liseberg är inte en branschnöjespark, som borgarna vill få det till, utan en helt unik park för göteborgarna, ägd av Göteborg, säger Grith Fjeldmose, kommunalråd, till Göteborgs-Posten

Liseberg är redan dyrt för många

Redan idag har många, framför allt barnfamiljer, svårt att ha råd med inträden, åkbiljetter och mat. Under högsäsong kan ett konsertbesök för en vuxen med två barn med den nya konsertavgiften kosta upp till 675 kronor, en summa som många inte kommer att råd med. Ett förbokningssystem för konsertbiljetter kan många uppleva som positivt, men avgiften riskerar att avskräcka människor från att alls besöka parken. För att Liseberg fortsatt ska kunna vara göteborgarnas nöjespark bör inte ännu fler avgifter tillkomma.

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk