Nyheter
Grith Fjeldmose Vi står med ukraina

Vi står med Ukraina

Igår höll vårt kommunalråd Grith Fjeldmose tal på demonstrationen vid Götaplatsen som arrangerades av gruppen Stand With Ukraine Gothenburg. Här är Fjeldmoses tal i sin helhet:

Vi samlas igen för att gått mer än fyra veckor av krig sen Rysslands vedervärdiga invasion av Ukraina inleddes. Detta krig är ett brott mot folkrätten och ett brott mot Ukrainas rätt till självbestämmande. Den ryska auktoritära regimen har valt konflikt över samarbete, det är oacceptabelt!

På det starkaste av sätt fördömer Vänsterpartiet Rysslands invasion av Ukraina. Ryska trupper bör omgående lämna Ukraina. Sverige och omvärlden måste stödja Ukraina och fortsätta införa hårda sanktioner mot Ryssland. Varenda ekonomisk sanktion är nödvändig, ingen sten för liten för att sätta punkt för denna vedervärdiga invasion.

Makt får aldrig gå före rätt, det finns inget som kan motivera Putins invasion och attack mot den ukrainska befolkningen. Ryssland ut ur Ukraina!

Den internationella solidariteten är det viktigaste vi har. Vägen till fred går alltid genom att bryta upp orättvisa maktförhållanden, genom diplomati och genom jämlikhet.

För dom ukrainare som nu är på flykt – som alla människor på flykt – måste dom kunna få en fristad och skydd. Asylrätten kom till under svåra tider. Den är ett löfte för oss människor att se oss själva i varandra, ett löfte om jämlikhet och att garantera skydd för den behövande. Den rätten kommer Vänsterpartiet aldrig att backa ifrån. Tillsammans ställer vi krav på ett starkt mottagande och tillsammans ställer vi krav för att ingen ska lämnas efter. Den som flyr har inget val!

Det är även dags för Skandinaviens största hamn, Göteborgs hamn, att göra sitt. I veckan varslade det Svenska Hamnarbetarförbundet att den 28:e mars blir sista dagen de lastar av ryskt gods och ryska fartyg.

Göteborgs politiker har redan på onsdag nästa vecka en chans att följa deras exempel. Det finns ett förslag på bordet att avsluta den import av ryska fossilbränslen som skett genom Göteborgs hamn. En viktig signal att eran där ryska fossila bränslen använts som diplomatiska vapen går mot sitt slut.

Länge leve friheten och Ryssland ut ur Ukraina!

Bild: Jöran Fagerlund.

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk