Nyheter
engelska skolan klädkoder

Vi vill granska friskolors klädkoder

Vi i Vänsterpartiet Göteborg lägger återigen ett förslag om att granska friskolors klädkoder. Internationella engelska skolan mäter inte bara kjollängden på sina elever, de dumpar lärarlöner och kräver av sina kvinnliga anställa att de ska gå i högklackat också. Dessutom dränerar de skolan på resurser som det finns ett enormt behov av. Vänsterpartiet i Göteborg anser att detta måste få ett slut

Skolpersonal och experter i skolfrågor har länge larmat om hur vinstdrivande friskolekoncerner arbetar aktivt för att sortera bort elever från socioekonomiskt svagare områden och därmed bidrar till en ökad segregation. Ett exempel på detta är att under 2020 saknade 20 skolor i Göteborg helt nyanlända elever, 18 av dessa var friskolor.

Det är därför med stor oro vi under den gångna veckan har följt hur ännu en friskolekoncern har infört klädkoder i strid med skollagen, denna gång en av Internationella Engelska Skolans grundskolor i Täby. Det ingår inte i skolans uppdrag att moralisera över elevernas klädval, skolan ska vara fri från skambeläggande av elever och hederskulturliknande regelverk. Det är synnerligen anmärkningsvärt att en friskolekoncern, som driver flera skolor i Göteborg och inom kort planerar att starta ytterligare en grundskola i kommunen, har som policy att bedöma anständigheten på flickors kjollängder och dela ut klädesplagg för att de ska skyla sig.

Internationella engelska skolan mäter kjollängd

Internationella engelska skolan mäter inte bara kjollängden på sina elever, de dumpar lärarlöner och kräver av sina kvinnliga anställa att de ska gå i högklackat också. Dessutom dränerar de skolan på resurser som det finns ett enormt behov av.

Skolan ska vara en plats för alla elever

Forskningen visar är att klädrestriktioner i skolmiljö inte har någon korrelation till närvaro, beteende eller kriminalitet. Forskning visar tvärtom att klädrestriktioner i vissa fall leder till sämre akademiska resultat. Skolan ska vara en plats för alla elever oavsett bakgrund, ekonomiska möjligheter eller personliga preferenser gällande kläder. Det är helt avgörande att säkerställa att samtliga skolor i Göteborg lever efter de demokratiska principerna och respekterar elevernas grundlagsskyddade rättigheter. 

Vi vill granska friskolors klädkoder

Vi vill att Göteborgs stad ska få i uppdrag att hemställa till Skolinspektionen att utöva tillsyn på samtliga friskolor för att granska om de har någon form av klädkoder, hur dessa påverkar segregationen, och om de systematiskt diskriminerar elever genom sådana rekommendationer och riktlinjer. Läs mer om förslaget här.

Enligt Skolverket omfattas elevers rätt att ha på sig de kläder de vill av den grundlagsskyddade yttrandefriheten, och kan endast begränsas utifrån exempelvis väder eller säkerhet. Skolors eventuella begränsningar av kläder måste givetvis följa lagstiftning och får inte ha som syfte att spä på segregation, eller att diskriminera vissa grupper eller individer. Vi har varken skoluniform eller generella klädkoder på skolor och de principerna ska följas av alla, även friskolor.

Det är dags att avskaffa #marknadsskolan.

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk