Nyheter
ombildningar av hyresrätter göteborg

Ombildningar är inte lösningen på bostadsbristen

Det råder stor bostadsbrist i Göteborg. Många människor står i kö till de hyreslägenheter som finns, hyr i andra hand eller har andra typer av osäkra boendeförhållanden. Lösningen på bostadsbristen är inte att ombilda de hyresrätter som finns utan att bygga fler hyresrätter som vanligt folk har råd att bo i.

Om ombildningarna skulle bli verklighet så är det just de mer åtkomliga lägenheterna som försvinner eftersom ombildningar oftast sker i gamla och billigare hyresrätter. Det vore förödande för alla de som i dag söker en hyreslägenhet, inte minst ungdomar. De söker en hyreslägenhet för att de inte har en tjock plånbok, om dessa säger Moderaterna inget.

När det talas om att staden är segregerad syftas det allt som oftast på socioekonomiskt utsatta förorter. Mer sällan talas det om att de rika delarna av Göteborg är segregerade. I vissa områden är hyresrätterna försvinnande få och bostäderna utgörs av villor och radhus. Men när ett beslut om att bygga nya hyresrätter i villaområdet Fiskebäck tidigare i år skulle klubbas, röstades förslaget ner av debattörerna tillsammans med Demokraterna.

Bostäder är människors hem och politiker måste inse allvaret både i segregationen och allas rätt till bostad. Vi rödgrönrosa kommer ta striden mot högerpartiernas utförsäljning av allmännyttan. Vi vill bygga fler hyresrätter som vanligt folk har råd med – även i de välmående villastadsdelarna. För att motverka segregationen och skapa en blandad stad behöver alla göteborgare kunna bo i alla delar av Göteborg.

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk