Pressmeddelanden

Rödgrönrosa: Vi varnade om akutboendet Nya Tillfället!

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) gick idag onsdag kl. 13 ut med information om att de förelägger Socialnämnd Sydväst att stängda ned akutboendet Nya Tillfället senast 7:e januari. Detta efter en granskning där de besökt samt intervjuat personal och boende.

Nya Tillfället är ett stort akutboende för personer i hemlöshet, med över 70 boendeplatser. Många av de boende är i ett aktivt missbruk, och det har under 2021 förekommit både knivmord och ett mordförsök vid boendet. Nya Tillfället placerat vid Järnbrottsmotet i Högsbo, och delar byggnad med akutboendet Alma för kvinnor i hemlöshet.

–Vi rödgrönrosa har varnat i ett halvår för detta, och det är så synd att styret i staden vägrat lyssna. De har sparat på de mest utsatta i staden, och tummat på säkerheten. Nu sätts de här kommer leda till en svår situation i vinterkylan, och nu är det viktigt att akut säkra nya boendeplatser för alla boende, säger Stina Svensson (Fi), gruppledare.

De rödgrönrosa partierna har i sin oppositionsbudget för Göteborg lagt 25 miljoner för att öppna ett nytt akutboende för kvinnor i hemlöshet, med hänvisning till att säkerheten kring Nya Tillfället inte kan garanteras. IVO-rapporten visar att det vid upprepade tillfällen förekommit vapen i boendet.

–Det här hade gått att lösa om man lyssnat på oss och visar tydligt vad högerns nedskärningspolitik leder till i praktiken. Man har agerat nonchalant, fördröjt och i varje steg undvikt att ta tag i problemet. Det som bedrivs är inhuman politik mot stadens mest utsatta, säger Jenny Broman (V), oppositionskommunalråd.

De rödgrönrosa föreslog tillsammans med Socialdemokraterna i september i den ansvariga nämnden, Socialnämnd Sydväst, i två olika förslag att flytta ut kvinnoverksamheten, samt att dela upp Nya Tillfället till mindre boendeenheter. Bägge förslagen röstades ned av de andra partierna.

–Detta är ett hårt slag mot de mest utsatta i samhället. Ansvaret för detta faller tungt på de borgerliga partierna. Vi måste värna tryggheten för de som är allra mest utsatta i vårt samhälle. Att inte ha ett hem, och dessutom ha ett aktivt missbruk gör att man lever i en riskfylld miljö, säger Karin Pleijel (MP), oppositionskommunalråd.

Socialförvaltning Sydväst har nu tillsatt en arbetsgrupp för att ordna andra boendelösningar innan den 7 januari. Nämndens nästa sammanträde är den 15 december.

Presskontakter
Nå för kommentar:
Stina Svensson (Fi), 0735 62 00 13, [email protected]

Jenny Broman (V), 073 973 62 53, [email protected]

Karin Pleijel (MP), 0725 35 99 78, [email protected]

Pressekreterare:

Martin Jordö (Fi), 0707 20 60 01, [email protected]

Erik Järvelä (V), 076 72 32 973, [email protected]

Klas Eriksson (MP), 0707 61 10 14, [email protected]

Pressbilder finns att få.

Mer information

IVO:s beslut

Vårt förslag från S, V, MP och Fi

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk