Nyheter
Ombildningar hyresrätter Göteborg

Ombildningar av hyresrätter minskar inte segregationen

De kommunala bostadsbolagen Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder och Poseidon har idag över 70 000 lägenheter över hela Göteborg. Hyresgästerna i de kommunala bolagen brukar överlag vara nöjdare med sitt boende än andra. Ändå vill högerstyret nu genomföra fler ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter.  Att sälja ut hyresrätterna är inte baserat på varken sund ekonomi eller att motverka segregation som det ofta påstås, utan har rent ideologiska grunder.

Det finns en idé om att områden med ensidiga upplåtelseformer leder till segregation, och att en blandning av upplåtelseformer kan avhjälpa mångfaldsbördorna genom att få in fler människor med högre inkomster i ett område.  

Att minska hyressektorn genom ombildningar är inte ett effektivt verktyg mot segregation, dels eftersom ett krympande allmännyttigt bestånd riskerar att leda till residualisering. Residualisering innebär en process där det allmännyttiga bostadsbeståndet i allt högre grad domineras av låginkomsthushåll.  Ombildningar är inte ett effektivt verktyg mot segregation för att ombildningar i ytterområden inte gör någon skillnad för befolkningssammansättningen, som internationella och svenska studier har visat (se sammanfattning av dessa studier här.)

Institutet för bostads- och urbanforskning (IBF) vid Uppsala universitet visar att det inte finns något stöd för idén att ombildningar minskar segregationen. Ombildningar har visat sig spä på segregationen då fattigare hushåll söker sig till de få områden där de fortfarande har råd med hyran. Dyrare bostäder driver på ekonomisk ojämlikhet som bidrar till att skapa segregerade städer.

Vänsterpartiet föreslår en annan väg för att råda bot på boendesegregationen. Vi vill bygga fler hyresrätter i de välmående villastadsdelarna. För att motverka segregationen och skapa en blandad stad behöver människor kunna bo i alla delar av Göteborg. Det skulle dessutom möjliggöra mer hållbara kollektivtrafiklösningar och minska bilberoendet i dessa stadsdelar.

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk