Nyheter
pandemiersättning vänsterpartiet göteborg

Göteborgs personal ska ha pandemiersättning

Nu föreslår vi att Göteborgs personal ska ha pandemiersättning. Alla anställda i staden ska få 5000 kr per anställd som arbetet i staden från mars 2020 till och med 31 december 2021. Att staden gör ett rekordstort överskott samtidigt som personalen fått slita är allt annat än rimligt. Det värde som personalen skapat ska därför komma dem till dels.

Under pandemin har alla anställda i stadens förvaltningar gjort ett fantastiskt arbete. Många har dragit ett stort och tungt lass, kämpat med att ge en god och trygg omsorg till både ung och gammal, slitit med att ta av och på skyddsutrustning, svarat på frågor från oroliga anhöriga eller jobbat dubbelpass när arbetskamraterna är sjuka. Lärare har fått ställa om till digital undervisning på kort tid, och i förskolan har sjukfrånvaron varit stor vilket inneburit en enorm påfrestning.

Några andra har arbetat hemma, blivit socialt isolerade från sina arbetskamrater vilket ibland inneburit en tuffare arbetssituation. Att inte få möta sina arbetskamrater över kaffet eller lunchlådan får större konsekvenser för den sociala arbetsmiljön än vi tror. Allt detta har vi gjort för att minska smittspridningen och skydda de vi är till för. Redan innan pandemin bröt ut var arbetssituationen många gånger pressad för de anställda. 

Under pandemin har många fått upp ögonen för vilket oerhört viktigt arbete som görs i skolan, i äldreomsorgen och den sociala omsorgen. Välfärdsskulden är stor. Vi tror och menar inte att en extra ersättning på lönen är en återbetalning för den, däremot ett sätt att visa uppskattning för det värdefulla arbete som gjorts.

Läs vårt förslag om pandemiersättning här.

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk