Nyheter
Marknadsskolan vänsterpartiet göteborg

Vänsterpartiet vill avskaffa marknadsskolan

Kunskap är en demokratisk rättighet och ingen handelsvara. Vänsterpartiet vill därför ha en gemensamt finansierad och demokratiskt styrd förskola och skola där behoven styr resursfördelningen. Ett utbildningssystem som är jämlikt ger varje barn och elev goda möjligheter att utvecklas och få sina behov tillgodosedda. Dagens skolsystem är en marknad där drivkraften är att göra vinst på skolelevers utbildning. Det har lett till ökad segregation och högre kostnader för kommunerna. Därför vill Vänsterpartiet avskaffa marknadsskolan.

Vänsterpartiet vill:

  • Avskaffa marknadsskolan
  • Stoppa alla vinstuttag
  • Införa kommunalt veto till nya fristående förskolor och skolor
  • Staten ska ta över huvudansvaret för alla skolformer
  • Förbjuda riskkapitalister att driva förskolor och skolor

Skolor utan vinstsyfte

Vänsterpartiet anser att de enda fristående förskolor och skolor som ska tillåtas är sådana som drivs utan vinstsyfte. Eventuella överskott som görs ska återinvesteras i verksamheten. Inte heller ska det vara tillåtet för riskkapitalbolag att äga verksamheterna. Även med ett nytt regelverk som garanterar att förskolor och skolor inte drivs med vinstsyfte kvarstår dock behoven av att kommunerna och staten måste ges bättre planeringsförutsättningar och möjligheter att ställa krav. Kommunerna ska ha möjlighet att säga nej till etablering av nya fristående förskolor och skolor. Kommuner ska också ha rätt att betala något lägre belopp per barn/elev till fristående utförare eftersom de inte har samma skyldighet att ordna utbildning för alla.

Vänsterpartiet vill skapa en jämlik och sammanhållen skola

Vänsterpartiet vill skapa en jämlik och sammanhållen skola. Förskolan och skolan ska lägga grunden för ett liv med möjligheter, inte återskapa och förstärka klasskillnader. Vänsterpartiet vill ha en förskola och skola där barn och elever får det stöd och den stimulans som behövs för att ta emot, skaffa och söka kunskap.

Förskolan och skolan är helt avgörande för vilka möjligheter en människa har i livet. Därför är bristen på likvärdighet i utbildningen en fråga om demokrati och makt. Den svenska skolans grundproblem är just bristen på likvärdighet. För att skapa en likvärdig skola behöver skolan befrias från affärsverksamhet och särskiljande skolval, samt få en likvärdig ekonomi genom ett statligt ekonomiskt ansvar där resurser fördelas efter behov.

Vänsterpartiet vill skapa en sammanhållen förskola och skola där elever med olika bakgrund möts. När elever med olika bakgrund möts och utvecklas tillsammans förbättras inte bara studieresultaten utan även sammanhållningen i samhället generellt. Skolan kan inte avskaffa klassamhället, men jämna ut klasskillnader så att alla barn får en bra start i livet. 

Läs mer om Vänsterpartiets utbildningspolitik:

Kort om skolan på Vänsterpartiets hemsida 

https://www.vansterpartiet.se/politik/skolan/

Vänsterpartiets utbildningspolitiska program (2020)

Skolans finansieringsmodell. Riksdagsmotion 2020/21:300 av Daniel Riazat mfl (V)

Systemfelen i den svenska skolan. Riksdagsmotion 2018/19:292 av Daniel Riazat mfl (V)

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk