Artikel från medlemstidningen

Ny medlem hos Vänsterpartiet Göteborg: Elisabet Nilsson

Elisabet Nilsson är en av Vänsterpartiet Göteborgs nya medlemmar.  Hon tillhör partiföreningen Angered och gick med i partiet 2018.

Göteborgsvänstern åkte till Hammarkullen för att prata med Elisabet. Samtalet kom bland annat att handla om hur högerstyret i kommunen drabbar barn i förorten, och varför det är viktigt att engagera sig för förändring.

Du blev medlem i Vänsterpartiet förra året. Hur kom det sig att du gick med?

–  Jag fick mer tid att engagera mig nu när barnen har blivit större, så det var dags. Jag har under en längre period känt att samhället har varit på väg åt fel håll, vilket var en motivation till att gå med.

Porträttbild på Elisabeth Nilsson som är ny medlem
Elisabeth Nilsson är ny medlem i Angered.

Finns det några frågor som är särskilt viktiga för dig? Varför är Vänster­partiet rätt plats att driva dem?

–  Ända sedan jag var liten har miljö­frågor varit viktiga för mig. Att ta klimatförändringarna på allvar känns alltmer angeläget, särskilt nu när effekt­erna blir tydliga, till och med här i Sverige. I framtiden kommer det att finnas färre resurser, så man behöver ha en idé om hur resurserna ska fördelas. Annars riskerar det att bara bli de med mycket pengar som får tillgång till de minskade resurserna. Inget annat parti tar detta på allvar, de vill öka tillväxten och är inte beredda att reglera utsläpp, transporter eller konsumtion.

–  Barns möjligheter i förorten är också något som jag brinner för, att de ska få samma möjligheter här i Angered som i andra områden. Att det finns bra skolor och fritidsaktiviteter som kommer alla barn till del. Under det senaste året, med högerns nedskärningar i kommunen, har de möjligheterna blivit allt sämre. Många tidigare satsningar har försvunnit.

–  Här i Angered har vi kämpat mot nedskärningarna, särskilt mot besparingarna vad gäller Kulturskolan. Vi har försökt visa för tjänstemän och politiker vilken viktig verksamhet som Kulturskolan bedriver för många barn i Angered, och hur samarbetet mellan Kulturskolan och skolan måste fungera för att barnen ska få möjlighet att delta i Kulturskolans verksamhet. Även fritidsgårdarna vill de spara in på men ungdomar och personal har engagerat sig och protesterat mot det.

Hur har du upplevt den första tiden i partiet?

–  Det har varit bra och jag har blivit väl omhändertagen av min partiförening. Jag upplever att det finns många aktiviteter att vara med på i Vänsterpartiet, om man har tid. Hittills har jag mest engagerat mig lokalt i partiföreningen, där jag sitter i styrelsen.

–  Förra hösten hade partiföreningarna i Angered, Frölunda och Kortedala-Gamlestan-Bergsjön en gemensam och grundläggande studiecirkel som var väldigt bra. Att vi träffades i Angered gjorde det smidigt att delta för mig. Jag hoppas kunna gå på fler studiecirklar framöver. 

Varför tycker du att det viktigt att engagera sig i Vänsterpartiet?

–  Det är ett sätt att vara delaktig i samhället. Genom sitt engagemang kan man förstå hur saker hänger ihop. Med tanke på utvecklingen är det viktigt att göra vad man kan för att förändra.

Hur vill du utveckla ditt politiska engagemang framöver?

–  Jag ser fram emot att fördjupa mig i klimatfrågan och kämpa på lokal nivå mot kommunens besparingar.

Text & Foto: Josephine Massie. 

Vill du också bli medlem? Klicka här.

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk