Pressmeddelanden
Spårvagn 4 vid hållplats

Rödgrönrosa: Svik inte löftet om sommarlovskort till unga

Kommunfullmäktige i Göteborg har satsat 30 miljoner på fria sommarlovskort till ungdomar. Men Västtrafik vill inte tillåta att kommunen köper korten med hänvisning till smittoläget. De rödgrönrosa partierna vill nu utreda alternativ till hur pengarna kan betalas ut till ungdomar på annat sätt.

Under flera år har ungdomar i Göteborg fått fria sommarlovskort i kollektivtrafiken av kommunen vilket inneburit att de kunnat resa obegränsat. Dock tog det borgerliga styret bort korten när de kom till makten 2018. Nu har dock kommunfullmäktige återigen beslutat att avsätta pengar till sommarlovskort.

– Vi har länge kämpat för sommarlovskorten. De underlättar för barn och unga att förflytta sig oberoende av familjens ekonomi. Att kunna delta i fritidsaktiviteter eller träffa vänner ska inte vara en klassfråga, säger Grith Fjeldmose (V), kommunalråd.

Västtrafik har nyligen fattat beslut om att inte tillåta kommunens tillköp av sommarlovskort. Motiveringen är att de inte vill bidra till ökat resande då bland annat fler och fler yngre behöver sjukhusvård efter att ha insjuknat i Covid-19.

– Smittoläget är något vi tar på största allvar. Under förutsättning att smittspridningen inte längre är ett hot under sommaren vill vi ge de unga möjlighet att ta bussen eller spårvagnen till fritidsaktiviteter, badplatser, släkt och vänner, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd.

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ vill snabbutreda hur de pengar som det redan beslutats om kan användas till en subvention motsvarande den som sommarlovskortet innebär.

– Vi rödgrönrosa är inte redo att ge upp utan vill utreda hur unga göteborgare kan få sina sommarlovskort på andra sätt. När vi lovar saker så bryter vi inte det löftet, pengarna kan exempelvis få gå ut som presentkort för framtida inköp, säger Stina Svensson (Fi), gruppledare.

En enkätundersökning 2019 som besvarades av 508 ungdomar i bland annat nordöstra Göteborg visade att 69 procent var beroende av sommarlovskorten för att förflytta sig. Dock var det bara 15 procent som svarade att deras familj kommer ha råd att köpa sommarlovskort åt dem.

Förslaget till snabbutredning ska upp till beslut i kommunstyrelsen 19 maj. Läs förslaget.

 

PRESSKONTAKTER:
Nå Grith Fjeldmose (V) för en kommentar på 0739 19 29 78, [email protected]   

Pressekreterare:
Alice Vernersson (V) 0704 30 02 77, [email protected]

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk