Pressmeddelanden

Ge sovplatser till hemlösa!

Stadsmissionen larmar om att Göteborgs hemlösa håller på att frysa ihjäl på grund av det ihållande kalla vädret. Rödgrönrosa föreslår därför att kommunen ska ta fram akuta sovplatser.

För första gången har S:t Johanneskyrkan öppnat nattetid för att möta det behovet av tak över huvudet och undvika att människor får köldskador eller riskerar att mista livet av kylan. Dock har civilsamhället ett begränsat antal lokaler och kan inte samla fler personer i en lokal än vad myndigheternas rekommendationer gällande coronapandemin tillåter.

– Vi måste agera nu för att ge personer i hemlöshet tak över huvudet. Många riskerar sina liv genom att tvingas sova ute i kylan, säger Jenny Broman (V), kommunalråd.

Förslaget av Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ innebär bland annat att kommunen ska upplåta skollokaler eller andra lokaler för att ge tak över huvudet och en trygg sovplats för människor som riskerar livet av att vara utomhus.

– Kommunen lånar ut skollokaler årligen till ungdomar som besöker Göteborg för olika idrottsturneringar, exempelvis Gothia Cup. Vi vill nu att skollokaler eller andra lokaler ska kunna användas nattetid på samma sätt till akuta sovplatser, säger Broman (V).

Flertalet av hotellen i Göteborg har dessutom många tomma rum till följd av minskad turism och konferenser. De rödgrönrosa partierna vill se över möjligheten att hyra dessa månadsvis.

– Vi ser många möjligheter att ge hemlösa tak över huvudet, förhoppningsvis håller även resterande partier med om att läget är akut och att vi måste ta fram sovplatser omgående, säger Broman.

De rödgrönrosa partierna hoppas att förslaget ska behandlas redan på kommunstyrelsens möte imorgon 10 februari. Förslaget innebär att kommunstyrelsens ordförande uppmanas att fatta nödvändiga ordförandebeslut då situationen handlar om liv och död. Ett ordförandebeslut innebär att ordföranden fattar beslut å nämndens vägnar i brådskande ärenden.

Förslaget kan du läsa här.

PRESSKONTAKT:

Nå Jenny Broman (V) direkt för en kommentar på 0739 73 62 53, [email protected]  

Pressekreterare:

Alice Vernersson (V) 0704 30 02 77, [email protected]

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk