Pressmeddelanden
Solrosodling med ett vinkraftverk i.

Göteborgs klimatpolitik måste granskas

Göteborg måste få ett klimatgranskningsråd när nu Göteborg undertecknat  klimatkontraktet, för att bli en av Europas 100 första klimatneutrala städer. Det måste bli ett slut på det borgerliga styrets bromsande inom klimatområde. Politiken måste synas i klimatsömmarna.

– Det är som att de borgerliga partierna i Göteborg är klimatblinda. Klimatperspektivet måste genomsyra alla politikområden, stadens budget måste tåla granskning. Det säger Karin Pleijel, kommunalråd för Miljöpartiet de gröna.

På nationell nivå har riksdagen som en del i det klimatpolitiska ramverket tillsatt det klimatpolitiska rådet i bred politisk enighet. Klimatpolitiska rådet är en grupp av oberoende experter som utvärderar och hjälper den nationella politiken att fatta tillräckliga beslut för att klara klimatmålen.

– Göteborg stad har nyligen undertecknat klimatkontraktet för att bli en av EU:s 100 första klimatneutrala städer. Viktigt att klimatpolitiken är effektiv, en expertgranskning hjälper oss att fatta rätt beslut. Det säger Grith Fjeldmose, kommunalråd för Vänsterpartiet.

Det borgerliga styret har tidigare sagt nej när frågan tagits upp i kommunstyrelsen. Att vägra en utomstående granskning, är inte att visa ledarskap, det är att fega ur. Göteborgs politiska landskap är spretigt med många partier och ett svagt minoritetstyre. Då borde råd och granskning från experter vara välkomna för att kunna enas kring action i klimatfrågan. Rödgrönrosa uppmanar det borgerliga styret: tänk om – tänk rätt!

Genom att sluta upp brett kring klimatmålen, också i handling, kan staden skapa den tydlighet och långsiktiga krav som både invånare och näringslivet efterfrågar.

– Att tillsätta ett råd med experter borde vara en självklarhet. Politiken har hittills inte klarat av att möta klimatkrisen. Det säger Stina Svensson, gruppledare för Feministiskt initiativ.

Läs förslaget som lagts till kommunfullmäktige.

 

PRESSKONTAKTER:

Nå Grith Fjeldmose (V) för en kommentar på 0739 19 29 78, [email protected]

Pressekreterare:

Alice Vernersson (V) 0704 30 02 77, [email protected]

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk