Pressmeddelanden
plånbok i en tving

Få satsningar i M, L, C och KD:s budget

Det borgerliga styret presenterade en ovanligt expansiv budget, men de rödgrönrosa menar att pengarna inte räcker till för att åtgärda problemen i välfärden och höja kvaliteten.

Idag presenterade Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna sitt förslag till budget för Göteborg Stad 2021. Bland annat innehöll budgeten en satsning på 1,1 miljarder till välfärden.

– Det kan låta som en stor satsning, men då de gjort omfattande nedskärningar på välfärden det här året har de en stor skuld att ta igen. Det behövs därför mer resurser för att kunna höja kvaliteten i välfärden, säger Daniel Bernmar (V), kommunalråd.

Under året har antalet anställda i välfärden minskat med 900. De omkring 500 miljoner som de avsatte i våras för att bland annat anställa fler i välfärden användes aldrig. Något som de rödgrönrosa menar ha skapat en ryckighet i styrningen.

De rödgrönrosa kritiserar även det borgerliga styret för inte satsa på klimatet, bland annat genom att fördyra kollektivtrafiken.

–  Det borgerliga styret väljer att inte subventionera månadskortet i kollektivtrafiken vilket gör att det fortsatt kommer kosta 775 kr.  Det är ett hårt slag mot alla som reser kollektivt, särskilt för de människor som inte har en så god ekonomi, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd.

De väljer även att avsätta 50 miljoner kronor på fler ordningsvakter på Avenyn samtidigt som det förebyggande arbetet, fältarbetare och kvinnojourerna endast får 30 miljoner. Något som de rödgrönrosa anser är felaktiga prioriteringar.

1 januari läggs tio stadsdelsnämnder ner och sex nya nämnder bildas. Det borgerliga styret lägger pengar på skolnämnderna och äldrenämnden, men för funktionsstödsnämnden presenterades inga satsningar.

– Borgarna kommer i praktiken att skära ner på stöd och service för personer med funktionsnedsättning. Den nya nämnden behöver mer pengar och fler anställda, säger Stina Svensson (Fi) gruppledare.

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativs förslag till budget för Göteborgs Stad 2021 presenteras 28 oktober.

Presskontakt:

Nå Daniel Bernmar för en kommentar på 0736 54 71 65, [email protected]  

Pressekreterare:

Alice Vernersson (V) 0704 30 02 77, [email protected]

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk