Nyheter
Tre protestanter utanför Stenpirens resecentrum

Protest mot rekorddyrt parkeringsgarage

Onsdagen den 7 oktober protesterade vänsterpartister och klimataktivister mot högerstyrets och Socialdemokraternas planer på att bygga ett stort och dyrt garage vid Skeppsbron i Göteborg.

Initiativtagare till protesten var Gertrud Ingelman, vänsterpartist, klimataktivist och politiker. Vi ställde några snabba frågor till Gertrud för att förstå varför garaget är en sådan dålig idé.

Gertrud Ingelman med skylt på magen med texten "Stoppa Skeppsbrogaraget"
Gertrud Ingelman tog initiativ till protesten mot rekorddyra Skeppsbrogaraget. Hon var noga med att corona-anpassa det hela.

Hej Gertrud! Varför protesterade ni mot Alliansens och Socialdemokraternas planer på att bygga ett garage vid Skeppsbron?

– Vänsterpartiet anser att vi befinner oss i klimatnödläge. Ett garage med 700 p-platser ute i Göta älv vid Skeppsbron skulle bli extremt dyrt och motverka miljö- och klimatmål. Vi behöver minska biltrafiken i centrum istället för att styra den till besöksparkeringar i centrala Göteborg.  

– Redan 2017 beräknades undervattensgaraget kosta 830 miljoner och  byggkostnaderna i Göteborg har inte blivit lägre. Det blir 1, 18 miljoner per plats eller mer. Dessutom kanske det ändå visar sig bli ännu dyrare att bygga och då är det bättre att planera för bostäder utan ett 700-platsers garage ute i älven.

Vad tycker Vänsterpartiet att man ska göra istället?

– Det går att bygga bostäder på Skeppsbron med färre parkeringar utan garage i älven. Vi la ett sådant förslag ihop med Miljöpartiet i kommunfullmäktige i våras.

Fyra protestanter med skyltar på magen och flygblad i händerna.
Protesten ägde rum vid Stenpiren, ett stenkast ifrån där garaget är planerat. Från vänster: Grith Fjeldmose, Gunvor Bergqvist, Gertrud Ingelman och Sanna Isemo.

Vad händer nu? 

– Den 15 oktober kommer frågan upp i kommunfullmäktige. Socialdemokraterna och Alliansen vill driva
igenom förslaget med bara en rösts övervikt.

– Det är särskilt märkligt att Socialdemokraterna tycker det är okej att fastighetsägare och bostadsrätter subventioneras och bara  betalar cirka en fjärdedel av investeringskostnaden för p-platsen medan skattebetalarna står för kostnader och risker.

Hur kan man delta i protesterna?

– Vänsterpartiets miljö- och klimatnätverk har stått med skyltar vid Stenpirens resecentrum. Klimatgrupper har redan börjat protestera  och kommer att vara där torsdag 8 oktober kl. 16–17.30 och tisdag 13 oktober kl. 17.30–19.30. 

– Det finns också en namninsamling som en kan skriva på, dela och sprida.

Namninsamlingen: https://www.mittskifte.org/petitions/stoppa-skeppsbrogaraget

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk