Pressmeddelanden
Öppen garderob med kläder i.

Granska vilka friskolor som har klädkod

Förra veckan uppdagades det att friskolan Jensens grundskola skickat ut rekommendationer till föräldrarna om hur eleverna ska klä sig. Vänsterpartiet föreslår därför en granskning av Göteborgs friskolor för att kartlägga vilka som har klädkod.  

Vänsterpartiet kräver nu att Skolinspektionen skyndsamt ska genomföra tillsyn på samtliga friskolor i Göteborg för att kartlägga vilka som har klädkoder eller rekommendationer om klädsel för elever.

– Det är odemokratiskt att ha klädkod, enligt Skolverket är kläder är en del av den grundlagsskyddade yttrandefriheten, säger Jenny Broman (V), kommunalråd.

Skolpersonal och experter i skolfrågor har länge varnat om att vinstdrivande friskolekoncerner bidrar till ökad segregationen.

– Friskolor sorterar bort elever från fattigare områden vilket bidrar till ökad segregation. Att införa en klädkod där eleverna uppmanas att klä sig propert ökar segregationen ytterligare, säger Broman.

– Att dessutom skryta om att elever från utsatta områden inte längre går på ens skola som rektorn på Jensens grundskola gjorde är under all kritik, fortsätter hon.

Forskningen visar är att det inte finns något samband mellan klädrestriktioner i skolmiljö och närvaro, beteende eller kriminalitet. Tvärtom visar forskningen att klädrestriktioner i vissa fall leder till sämre skolresultat.

– Med andra ord medför inte klädkod några som helst positiva effekter utan till ökad segregation och sämre skolresultat, säger Broman.

Vänsterpartiets förslag innebär att kommunstyrelsen i Göteborg ska skicka en hemställan till Skolinspektionen. Förslaget finns bifogat och kommer behandlas i kommunstyrelsen 14 oktober.

Presskontakt:
Nå Jenny Broman direkt för en kommentar på 0739 73 62 53 eller [email protected] (tillgänglig 9:30-11:00)

Alice Vernersson (pressekreterare) 0704 30 02 77, [email protected]g.se

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk