Pressmeddelanden

Rödgrönrosa: hbtq-planen har misslyckats

Det borgerliga styret har misslyckats med att uppfylla kommunens egen hbtq-plan som löper ut i början på nästa år. Många av åtgärderna har inte ens påbörjats. Det är inte acceptabelt. De rödgrönrosa partierna i Göteborg föreslår därför att en ny plan tas fram och att giltighetstiden förlängs.

– Fina ord på papper räcker inte. Om vi inte genomför de planer vi beslutat om så sviker vi de som planen är till för. Det finns en uppfattning om att kampen för hbtq-personers rättigheter är klar. Men det är verkligen inte så. Mycket arbete återstår att göra. Det säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd i opposition.

Den nuvarande planen bygger på en djupgående rapport om hbtq-personers livsvillkor i Göteborg. Mycket har hänt sedan undersökningarna gjordes 2004 och för att få en riktigt vass plan som gör reell skillnad behöver det göras en ny undersökning. De rödgrönrosa partierna föreslår också att titta på villkoren för hbtq-personer inom skolan, vilket inte gjorts tidigare.

– Runt om i Europa ser vi tyvärr hur rättighetsarbetet går bakåt. Då är det särskilt viktigt att vi i Göteborg blir en motkraft och stärker vårt rättighetsarbete. Därför krävs det här omtaget, säger Grith Fjeldmose (V), kommunalråd i opposition.

Regnbågshuset, en mötesplats för hbtq-personer, har trots planen ännu inte blivit verklighet. Enligt social resursnämnd saknar de extra medel för att förverkliga huset. Det har heller inte startats något skyddat boende och jour- och stödinsatser för våldsutsatta hbtq-personer.

– Nästan alla partier säger att dess åtgärder är viktiga. Ändå har de inte blivit verklighet. Nu vill vi en gång för alla få fram en plan för genomförande. Då kan varje parti slutligt säga ja eller nej. Det säger Stina svensson (Fi), gruppledare.

Partierna föreslår en särskild utredning om Regnbågshuset, ett skyddat boende och jour- och stödinsatser för våldsutsatta HBTQ-personer.


Presskontakter:

Klas Eriksson (pressekreterare för Miljöpartiet) [email protected], 070-761 10 14.

Alice Vernersson (pressekreterare för Vänsterpartiet) [email protected], 070-430 02 77.

Marin Jordö (pressekreterare för Feministiskt initiativ) martin.jordö.stadshuset.goteborg.se, 070-720 60 01

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk