Pressmeddelanden
Djup tallrik full av pasta med tomatsås

Höj försörjningsstödet när gymnasieskolorna stänger

När gymnasieskolorna nu stänger på grund av Coronapandemin kommer familjer med försörjningsstöd få ökade kostnader när ungdomarna äter hemma. Därför föreslår de rödgrönrosa nu en tillfällig ökning av försörjningsstödet.

– För en del barn är skollunchen det enda målet lagad mat man får på en dag. När barnen studerar hemma ökar kostnaderna för familjerna och vi vill höja försörjningsstödet för att minska den ekonomiska pressen, säger Jenny Broman, kommunalråd i opposition för Vänsterpartiet.

I dagsläget är det enbart gymnasieskolorna som är stängda. Om stadens skolor och förskolor stängs vill de rödgrönrosa att den tillfälliga ökningen av försörjningsstödet även ska gälla familjer med barn i dessa åldrar. Rätten till skollunch är lagstadgad och högstadieskolor och gymnasier löser detta på lite olika sätt.

– Det är svårt att koncentrera sig på studier utan mat, det gäller både när man går i skolan eller är hemma och studerar. Vilken nämnd som ska stå för kostnaderna för dessa elever vars familjer lever på marginalen behöver utredas, eftersom skolan normalt står för denna kostnad. Vissa skolor löser lunchen med matkuponger, medan andra brukar servera mat i skolmatsal, säger Karin Pleijel, kommunalråd i opposition för Miljöpartiet.

Yrkandet från de rödgrönrosa behandlas av kommunstyrelsen på onsdag (25/3) och går att läsa på Göteborgs Stads hemsida.

Presskontakt:
Jenny Broman, kommunalråd i opposition Vänsterpartiet, 073-973 62 53

Karin Pleijel, kommunalråd i opposition Miljöpartiet, 072-535 99 78

Stina Svensson, gruppledare Feministiskt initiativ,
073-562 00 13

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk