Pressmeddelanden

M och L går i D:s ledband för politisk hämnd

Moderaterna och Liberalerna går med på Demokraternas krav att stoppa allmännyttiga bostäder i Göteborg. Vänsterpartiet är kritiska till vad de ser som en politisk hämnd för att högerpartierna inte har majoritet i Göteborgs allmännyttiga koncern AB Framtiden. Och det är alla som söker bostad i Göteborg som drabbas.

– Jag vet inte vad de syftar på, men alla rapporter jag fått från Framtidens styrelse pekar på att styrelsen följt högerbudgeten eller varit mer ambitiösa än densamma, säger Daniel Bernmar (V) oppositionsråd.

I yrkandet hänvisar D, M och L till att de vill att AB Framtidens dotterbolag Egnahemsbolaget ska bygga fler småhus och bostadsrätter. Samtidigt har de inte lagt några förslag i AB Framtidens styrelse om konkreta projekt för Egnahemsbolaget.

– Under 2020 planerar Egnahemsbolaget att inte fatta ett enda investeringsbeslut och det beror helt på högerns passivitet i AB Framtidens styrelse, fortsätter Daniel Bernmar (V).

Vänsterpartiet menar att det bästa sättet att få blandade bostadsområden är att göra som i Gårdsten och behålla alla hyresrätter och istället komplettera med det som saknas. Där har Gårdstensbostäder och Egnahemsbolaget varit drivande för den positiva utvecklingen.

– Detta visar exakt hur mycket, eller snarare hur lite, dessa partier bryr sig om bostadsbristen. Det är makalöst att högerkrafterna använder göteborgarna och hyresgästerna som ett slagträ i ett politiskt spel, säger Hannah Klang (V) ersättare i Byggnadsnämnden.

Vidare hänvisar D, M och L till att fler hyresrätter borde ombildas till bostadsrätter. Enligt Vänsterpartiet är det inte Byggnadsnämndens uppgift att värdera enskilda byggprojekt utifrån hur bolagen bedriver sin verksamhet i övrigt.

– Jag undrar om de även planerar att stoppa andra byggaktörer, t.ex. Stena eller Wallenstam, om deras verksamhet inte stämmer överens med högerns syn på bostadspolitik, avslutar Hannah Klang (V) ersättare i Byggnadsnämnden.

Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet. Reservation kan skickas vid intresse.

Presskontakt:
Jöran Fagerlund  (pressekreterare för Vänsterpartiet)
[email protected], 073-765 14 49

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk